reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD FX-8320E: energeticky úsporný Piledriver

9.12.2014, Jan Vítek, recenze
AMD FX-8320E: energeticky úsporný Piledriver
Trojici nových procesorů FX můžeme vidět jako poslední záchvěv generace AMD FX "Piledriver". Jde o celkem tři modely, z nichž si dnes vyzkoušíme ten nejslabší, který byl ale měl být i energeticky nejúspornější - FX-8320E.
Zatím nejnovější procesory AMD FX byly představeny na začátku letošního září a je otázkou, zda nebudou i poslední svého druhu. Je tedy možné, že AMD svou značku FX někdy v budoucnu zase oživí, ale není pravděpodobné, že v blízké budoucnosti oživí nebo naváže na výkonné desktopové procesory s jádry Piledriver, což je právě i dnes testovaný FX-8320E.
 


Něco takového alespoň nefiguruje v aktuálních roadmapách a o AMD se ví, že se vydalo cestou integrace procesorových a grafických jader do jednoho celku s heterogenní architekturou, který nakládá s procesorovými jádry a shadery grafického jádra jako s výpočetními jednotkami. Tím se AMD snaží dohnat Intel tam, kde na něj s výkonem procesorových jader jednoduše nemá a pochopitelně mluvíme o APU. Jejich problém je ale v tom, že výpočetní výkon grafických jader zdaleka nelze využít všude, a přitom jde u těch lepších APU o větší část celkového potenciálu.

Nicméně vraťme se k procesorům AMD FX, jež v moderní podobě nastoupily nejdříve jako procesory Zambezi s jádry Bulldozer a následně jako Vishera s jádry Piledriver. Oproti jednotkám APU či klasickým Core/Pentium a dalším od Intelu tyto procesory nemají žádné grafické jádro, takže tímto se blíží spíše procesorům Intel Core i7 pro HEDT (High-End DeskTop), mezi něž nejnověji patří Haswell-E.

První procesory Vishera se objevily už před více než dvěma lety a od té doby jsme se dočkali jen uvedení dalších modelů stejné generace, jako jsou níže uvedené procesory s TDP 220 W. V poslední edici se však AMD vydalo jinou cestou a představilo první procesory Vishera s TDP 95 W, mezi něž patří dva modely: FX-8370E a náš FX-8320E.



A právě procesor AMD FX-8320E je variací na více než dva roky starý model FX-8320. Oproti němu má o 30 W nižší maximální spotřebu, ale zase o 300 MHz nižší základní takt, i když maximální turbo je shodné na 4 GHz. Má tedy na své straně výhodu i nevýhodu, a tak je pochopitelné, že cena byla nastavena stejně na 147 USD.

Jaká je ale reálná cena? Procesor FX-8320E je přeci jen na trhu oproti FX-8320 nováčkem, takže i přes shodně nastavenou cenu je v našich obchodech o cca 200 Kč dražší, když si tedy porovnáme ceny ve stejných obchodech. Reálně tak přijde na cca 3800 Kč s daní, zatímco FX-8320 spíše na 3600 Kč, takže můžeme vynést už předběžný verdikt. Při rozhodování mezi těmito dvěma procesory bude na straně FX-8320 pořizovací cena i výkon, zatímco u nového FX-8320E musíme spoléhat na to, že nám pomůže k úsporám jeho nižší spotřeba.
reklama