reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci

11.4.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci
Od společnosti AMD jsme získali dva procesory Ryzen střední třídy, čili řady 5. Jedná se konkrétně o modely 1600X a 1500X se šesti a čtyřmi jádry plus v obou případech 16 MB L3 cache. Podívat se můžeme také na desku Gigabyte s čipsetem B350.

Herní testy


Pro otestování výkonu procesorů Ryzen ve hrách jsme si vybrali následující tituly: Call of Duty Infinite Warfare, Crysis 3, Doom, Resident Evil 6, Shadow Warrior 2, The Witcher 3 a Watch Dogs 2. Sekundovala jim stejně jako u procesoru Core i7-7700K grafická karta MSI GeForce GTX 1080 Gaming X, přičemž procesory mohly skutečně ukázat, co v nich vězí. To proto, že hry byly nastaveny sice na vysokou kvalitu, ale bez antialiasingu, postprocessingových věcí jako rozmazání obrazu při pohybu (motion blur) nebo uzavřených technologií jako Hairworks. Ty by zbytečně snižovaly snímkovací frekvenci, ale ne kvůli výkonu procesorů, ale grafické karty, což je pro tyto testy nežádoucí.















Co se dozvíme z těchto testů? Především to, že SMT už nehraje roli, což je dobrá zpráva. Pokud využijeme desky B350 s novými BIOSy, které jsou ostatně připravovány (či již připraveny) i pro desky s X370 a dále aplikujeme na Windows 10 nové schéma napájení speciálně připravené firmou AMD, výkon se rázem zlepší a není žádný důvod, aby to samé nepředvedly také Ryzen 7. Přesto tu jsou i nějaké otázky, jako třebas proč je v Shadow Warrior 2 výkon Ryzenyu 5 1500X tak slabý.
reklama