reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm NovaTouch TKL: nová kapacitní tlačítka

9.1.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm NovaTouch TKL: nová kapacitní tlačítka
Horká novinka mezi klávesnicemi, CM Storm NovaTouch TKL, se objevila na evropském trhu v listopadu a jde o první model využívající nová tlačítka Hybrid Capacitive Swich. Ta mají být velmi tichá a zajistit rychlý stisk.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm NovaTouch TKL
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Cooler Master má v nabídce již řadu různých klávesnic, mezi něž patří také původní model CM Storm Quick Fire Rapid, jeho následovník Quick Fire Rapid-i a na ty jistým způsobem navazuje také dnes recenzovaná CM Storm NovaTouch TKL. Její označení TKL je totiž zkratkou slova Tenkeyless, které znamená, že jde o klávesnici bez numerické části. Toto slovo by sice doslovně mělo znamenat, že klávesnice postrádá deset kláves, přičemž numerická část jich má podstatně více, ale to je jen detail.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice CM Storm NovaTouch TKL přišla pečlivě zabalena v černočerné krabici, která na své druhé straně nabízí především informace o použitých tlačítkách, na nichž tento produkt (především vzhledem ke své ceně) stojí a padá.



Ze základních specifikací se toho ale o těchto tlačítkách moc nedozvíme, ale ty si stejně zaslouží větší pozornost.

Model
CM Storm NovaTouch TKL (SGK-5000-GKCT1)
Rozměry
359 x 138 x 39 mm
Hmotnost
895 gramů
Rozhraní
USB (n-key rollover pod Windows)
odnímatelný 1,8m kabel
Extra klávesy
alternativní funkce pro F1 až F12
Podsvícení
-
Dotazovací frekvence
1000 Hz (1 ms)
Verze
pouze základní (SGK-5000-GKCT1)

Asi není náhodou, že CM Storm NovaTouch TKL má naprosto stejné rozměry jako Quick Fire Rapid-i. Vypadá i velmi podobně včetně rozložení kláves, ovšem s tím rozdílem, že není nijak podsvícená a spoléhá na to, že zaujme svými novými tlačítky. A ta by měla být opravdu dobrá vzhledem k tomu, že klávesnice stojí výrazně přes 4000 Kč. Za takové peníze se dá sehnat velmi dobře vybavená, podsvícená a programovatelná klávesnice s mechanickými tlačítky Cherry MX. My se tedy v této recenzi zaměříme především na použití tlačítka, která výrobce označuje slovy Hybrid Capacitive Switch. Jde tedy o hybridní kapacitní tlačítka.



Podívejme se tedy na průřez těmito tlačítky, protože jinak z nich máme možnost vidět leda čepičku (Keycap) a modrý dřík (Stem) z plastu. U takovéto klávesnice je velmi vhodné, že je kompatibilní s čepičkami určenými pro tlačítka Cherry MX, neboť ta jsou na rozdíl od těchto velmi rozšířena. Čepičky se tak dají celkem snadno sehnat, což je nutným předpokladem pro to, aby nám klávesnice dlouho vydržela.

Dále tu máme pouzdro (Housing) samotného tlačítka, které je zasazeno do ocelové desky (Steel Plate), jež zajistí i pevnost samotné konstrukce. Dřík sedí na kuželové pružině (Conical Spring), pod níž je kapacitní senzor. Toto tlačítko tak v podstatě není mechanické, protože tu nejsou žádné kontakty, které by se spojovaly. Výrobce se chlubí, že stisk tlačítka tak může být velmi tichý, což mohou posílit ještě gumové kroužky, které jsou součástí balení.

V ostatních ohledech jde v podstatě o stejnou klávesnici jako Quick Fire Rapid-i. Nemáme tu tedy numerický blok, což vyhovuje především těm, kteří jsou zvyklí na klasickou notebookovou klávesnici a psaní čísel pomocí řady horních kláves. Takoví uživatelé ocení především to, že mohou mít myš blíže po ruce, pokud tedy jde o praváky.


Zpracování klávesnice


CM Storm NovaTouch TKL je malá a poměrně tlustá. Její tělo samotné, čili bez kláves, má na výšku 18 až 28 mm, takže směrem od uživatele se rozšiřuje. Díky tomu je tato klávesnice velmi robustní a pevná, ovšem na druhou stranu by právě díky tlustému tělu bylo vhodné, aby byla vybavena také podložkou pod zápěstí. Ovšem takovou podložku v balení nenajdeme a není možné si ji ani dodatečně pořídit, protože na to tělo klávesnice není připraveno.


- klikněte pro zvětšení -

Cooler Master využil jako obvykle černé plasty s matným a v případě tlačítek i se zdrsnělým povrchem. Právě ten však intenzivním psaním za nějakou dobu stejně vyhladíme, což se jistě alespoň trošku projeví i na popiscích, ale ty by rozhodně neměly zcela vyblednout.



Co se týče rozložení kláves, pak v našich obchodech se vesměs nachází US verze a asi nelze očekávat, že by se objevila i počeštěná verze klávesnice, ale nechme se překvapit. I pro tu ale bude platit, že nenabídne žádné speciální klávesy, leda speciální funkce kláves F1 až F12 s přepínačem Fn.

Pro klávesy F1 až F4 platí, že si nastavíme Repeat Rate, čili rychlost opakování výpisu znaku při podržené klávese. Klávesy F5 až F9 slouží pro přehrávání multimédií a zbylé F9 až F12 mohou zamykat klávesy Windows a ovládat hlasitost zvuku. Samozřejmě nechybí ani funkce ztišení zvuku.



Obě klávesy Shift jsou dlouhé, což platí i pro Backspace. Odnesl to tedy Enter, který je jednořádkový a nad sebou má rouru se zpětným lomítkem. Přepínač Fn najdeme mezi pravým Ctrl a Windows a co se týče rozložení šipek a kláves Insert, Delete a dalších, ty jsou umísteny standardně. Nemáme tu tedy numerický blok, takže na klávesnici nenajdeme ani kontrolky přepínačů Caps Lock a Scroll Lock.


- klikněte pro zvětšení -

Na spodní straně klávesnice nejsou žádné kanálky, jimiž bychom mohli vést kabel, ale ty ani nejsou potřebné. Máme tu ale potřebné gumové podložky a vyklápěcí nohy pro nastavení sklonu. Ty mají na svém konci nasazeny také gumovou podložku, aby nám klávesnice necestovala po stole a měkce si sedla. Podívejme se ještě na detail těchto nožiček.



Nakonec se mrkneme ještě na zadní stranu klávesnice, kde je jednak logo značky CM Storm a na opačné straně konektor Micro USB pro připojení kabelu.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Ve stejné krabici najdeme krom klávesnice samotné ještě nezbytný 180cm USB kabel s pletenou bužírkou a pozlacenými konektory. Tento kabel má konektor Micro USB zalomený a nejsem si jistý, že to je zrovna to pravé. Pokud by totiž došlo k vytrhnutí kabelu, pak jeho koncovka bude spíše vypáčena, než aby jednoduše vypadla, a to by mohlo klávesnici vážně poškodit.



Nástroj se dvěma hranatými očky z drátu poslouží k bezpečnému vyjmutí čepiček. Jde především o to, abychom je nemuseli páčit ven jen za jednu stranu, což tento nástroj umožní, i když s ním zpočátku asi budete trošku bojovat. Pro vysunutí mezerníku ale stejně budete muset použít něco jiného. Nakonec tu je sáček se zmíněnými gumovými kroužky, jež mají ještě změkčit dosed kláves, aby byl hluk při psaní ještě nižší a nakonec je tu velmi stručný manuál. Ten ale vysvětluje vše potřebné.
reklama