reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trigger-Z: lepší a modernější

4.4.2014, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trigger-Z: lepší a modernější
CM Storm vypustil na trh novou verzi své herní mechanické klávesnice Trigger-Z, která však nemusí přijít vhod pouze hráčům. Jedná se o model, jemuž nic nechybí a naopak nabízí řadu věcí navíc.
Cooler Master si pod značkou CM Storm a označením Trigger připravil již druhou klávesnici. Ta první s označením CM Storm Trigger přišla na trh již v roce 2012 vybavena mechanickými tlačítky Cherry MX Black, Blue, Brown nebo Red a podsvícením. Nová Trigger-Z přichází na trh už "jen" ve třech verzích, a to bez tlačítek Cherry MX Black, ale zato byla v některých ohledech vylepšena a změnil se i její design, ale na druhou stranu chybí dvouportový USB hub. My si tentokrát vyzkoušíme model, který je vybaven tlačítky Cherry MX Brown, jež nemají pouze lineární stisk, ale výraznější hmatovou odezvu.



- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice přišla zabalena v tuhé papírové krabici, na níž jsou zmíněny všechny výhody a podstatné vlastnosti. Na ty se podíváme hned v tabulce se specifikacemi a pod ní.



Model
CM Storm Trigger-Z (SGK- 6010- GKCM1)
Rozměry
476 x 253 x 38 mm
Hmotnost
1 516 gramů
Klávesy apod.
tlačítka Cherry MX Red
základní + multimediální + 5 tlačítek M
Podsvícení
červené
Rozhraní
USB
Verze
SGK- 6010- GKCL1 - Cherry MX Blue s modrým podsvícením
SGK- 6010- GKCR1 - Cherry MX Red s červeným podsvícením
SGK- 6010- GKCM1 - Cherry MX Brown s bílým podsvícením
Kompatibilita software
Windows XP
Windows Vista
Windows 7
Windows 8

Cooler Master hovoří o tom, že klávesnice je plně programovatelná, což by mělo znamenat, že každé (nebo téměř každé) klávese lze přiřadit makro nebo jiná speciální funkce. Vytvořit můžeme maximálně pět profilů a 75 maker, čili 15 na jeden, což klávesnice zvládne uložit do své paměti. Pro jejich vyvolání poslouží jistý Rapid Fire Engine.

Máme tu ale také speciální makro tlačítka, jichž je pět a navíc také funkce pro ovládání multimédií a zvuku, ale to je u klávesnic v podstatě standard. Makra můžeme vytvářet a ukládat třeba v samotné hře, což už je u klávesnic s vlastní pamětí také dlouho známá a používaná funkce. Výrobce také slibuje, že přepínání mezi profily je velmi rychlé a snadné.

Dále má tato klávesnice v nabídce odpojitelnou podložku pod zápěstí, pozlacený USB kabel, zvládne detekovat až 64 najednou stisknutých kláves (64KRO), což je více než dost a také nám Cooler Master slibuje online aktualizace firmwaru, což ale u klávesnic není třeba provádět často, pokud vůbec.


Zpracování klávesnice


CM Storm Trigger-Z vypadá jako původní Trigger, ovšem Cooler Master zde využil uniformně zbarvené plasty, čili zde již nenarazíme na stříbrně zbarvený podklad kláves. I tato verze klávesnice však využívá kvalitní materiály a je oproti normálním klávesnicím výrazně těžší. Navíc je těžší i v porovnání s původním Triggerem, a to o přibližně o čtvrt kila. Tělo je tak velmi tuhé a na to, že by se nějak prohýbalo nebo působilo chatrně, si nelze stěžovat ani v nejmenším. Tento model by nám tedy měl sloužit velmi dlouho, což se ostatně od klávesnice s mechanickými tlačítky automaticky očekává, však nejsou zrovna levné.



- klikněte pro zvětšení -

V příslušenství najdeme také širokou opěrku zápěstí, která má stejnou tmavě šedou barvu a rovněž pogumovaný povrch, který je na dotek měkký. Díky ní zcela zmizí ostrý přední okraj klávesnice, který by mohl leckomu při psaní vadit, ovšem klávesnice také kvůli tomu zabere o mnoho více místa a její přesouvání po stole se tím trošku znesnadní. Nicméně tato podložka je samozřejmě jedno velké plus. Připojuje se klasicky pomocí plastových pacek, kterými ji zaklesneme do připravených otvorů, jak uvidíte níže na fotografii spodní části.



Klávesy mají klasický tvar a profil s plným zdvihem a hned na levém okraji narazíme na ty programovatelné. Je jich pět seřazených do jednoho sloupce, přičemž na ně není žádný problém z kláves WASD dosáhnout malíčkem. Co se týče detailů pro dokreslení vzhledu, pak zde se Cooler Master mírnil ještě více než u první Trigger a vynechal i její podsvícené logo CM Storm umístěné v samotném horním levém rohu.



Dále dostaly speciální funkce také horní funkční klávesy, a to naprosto všechny včetně poslední F12, díky níž si můžeme vypnout klávesu Windows. První čtyři se starají o podsvícení, takže F1 jej zapíná/vypíná, F2 a F3 nastavují intenzitu v pěti krocích a F4 cyklicky volí mezi čtyřmi režimy, i když jsem tedy osobně napočítal jen tři - podsvícení pouze kláves M1-M5, WASD a směrových šipek, pak stálé podsvícení všech kláves a nakonec efekt "dýchání", tedy plynulé změny intenzity podsvícení. I zde tedy výrobce mezi módy asi vykutáleně počítá i stav kompletně bez podsvícení.

Nakonec si ještě můžete všimnout dvou přepínačů - jeden s logem CM Storm sloužící pro aktivaci speciálních funkcí kláves F1-F11 a druhý s výchozí funkcí Alt, který s využitím předchozí klávesy CM Storm umí zapnout záznam maker i bez použití softwaru. Funguje to v podstatě stejně jako u klávesnic Logitech řady G. Kombinaci kláves CM Storm a Alt/Macro stisknete na dvě sekundy, pak zadáte samotné makro a nakonec jednu z programovatelných kláves M, jíž se má zadané makro přiřadit. Díky tomu není třeba spouštět software a opouštět prostředí hry či jiné aplikace.



Stejné klávesy najdete také na opačném konci mezerníku. Zde můžeme pokračovat také s klávesami F, jejichž další čtveřice může posloužit pro ovládání přehrávání multimédií (Přehrát/Pauza, Stop, Posun zpět a vpřed) a poslední tři pak pro nastavení zvuku. Klávesnice Quick Fire Rapid zde má ještě přepínač pro deaktivaci klávesy Windows, aby nás její nechtěný stisk nepřepl do desktopu (tomu se obecně honosně říká "herní režim"). Tu zde tedy nenajdeme a důvod je prostý - namísto kláves Windows tu jsou přepínače CM Storm, ovšem v doprovodné aplikaci lze funkci kláves Windows obnovit.

Rozdíl mezi oběma klávesnicemi je také ten, že ač shodně jde o herní US verze se tlačítky Cherry MX Black, pak Quick Fire Rapid má jednořádkový Enter, který ustoupil zpětnému lomítku. Trigger má namísto toho velký Enter i dlouhý Backspace, ovšem zpětné lomítko tentokrát omezilo pravý Shift (levý zůstal dlouhý). Toto je dle mého názoru to nejmenší zlo, ale pochopitelně se nesnažím mluvit za všechny.

Co se týče pravé části klávesnice s numerickým blokem, zde nenarazíte na nic nestandardního. Všechny bloky kláves jsou pěkně odděleny, aby je uživatel mohl bezpečně nahmatat i poslepu a nezapomnělo se ani na kontrolky Num Lock, Caps Lock a Scroll lock, jež jsou v souladu se zbytkem klávesnice opatřeny bílými LED. Intenzita jejich svitu není přehnaná.



- klikněte pro zvětšení -

Klávesnici si otočíme na druhou stranu, abychom si mohli prohlédnout upevnění opěrky pod zápěstí pomocí zmíněných pacek.



Nastavení sklonu klávesnice zajistí silné vyklápěcí packy, jež poskytnou dobrou oporu a jak je dnes obvyklé, mohou nastavit pouze jeden úhel sklonu. A nakonec se podíváme na klávesnici z boku, odkud je vidět její profil i profil samotných kláves. Původní model Trigger měl vedle konektoru mini USB pro připojení samotné klávesnice k počítači ještě dva porty USB Hubu a nakonec konektor pro posílení napájení. Ten posiloval vedle USB hubu také samotné podsvícení klávesnice a ta bez externího adaptéru nenabídla dva nejvyšší stupně podsvícení.



- klikněte pro zvětšení -

U této klávesnice ale USB hub nenajdeme, což je pochopitelně minus, které nám může, ale nemusí vadit.


Příslušenství


Společně s klávesnicí obdržíte následující:

reklama