reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trigger: mechanika s podsvícením

3.8.2012, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trigger: mechanika s podsvícením
Společnost Cooler Master má ve svém portfoliu značky CM Storm ne pouze jednu mechanickou klávesnici, a tak si po modelu Quick Fire Rapid představíme také klávesnici Trigger. Ta má již plnou velikost a k tomu také podsvícení, takže hurá na ni.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Trigger: mechanika s podsvícením
  2. Software a nastavení
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid moc uživatelů nenadchne, neboť postrádá numerický blok. Existuje ale také řada těch, kteří jsou z notebooků zvyklí numerický blok nepoužívat a nespornou výhodou také jsou menší rozměry, čili méně obsazeného prostoru na stole. Nicméně my se nyní zaměříme na model CM Storm Trigger Mechanical Gaming Keyboard, který také disponuje tlačítky Cherry MX a k tomu mu nechybí numerický blok a rovněž červené podsvícení kláves. Každá podsvícená klávesa má přitom vlastní LED, což u mnoha rovněž podsvícených hybridních membránových modelů neplatí. U nich totiž stačí použít samotnou membránu pro rozvod světla, díky čemuž je zapotřebí méně diod.



- klikněte pro zvětšení -


O historii klávesnic si můžete počíst v našem starším článku.

CM Storm Trigger také nabídne programovatelné klávesy a vlastní paměť, takže její funkčnost nebude záviset na obslužném softwaru, pokud tedy již bude naprogramovaná předem. Dočkáme se také funkce Anti-Ghosting, i když ne tak dokonalé jako u Quick Fire Rapid, kde je n-key rollover, kdežto zde "jen" 6-key rollover. Uvidíme tedy, jak se toto projeví v reálném světě.





Klávesnice přišla v pěkné černé krabici společně se svým příslušenstvím, mezi jehož významnou část patří také velká opora pro zápěstí. Její specifikace jsou zde:

Model
CM Storm Quick Fire Rapid (Cherry MX Black)
Rozměry
475 x 162 x 25 mm
Hmotnost
1260 gramů
Rozhraní
USB (dotazovací frekvence 1000 Hz)
Anti-Ghosting (6-key rollover)
Speciální klávesy a vlastnosti
programovatelné M1 až M5
64 kB paměti pro uložení nastavení
USB hub se dvěma porty (standard 2.0) a posíleným napájením
Dotazovací frekvence
1000 Hz (1 ms)
Verze
SGK-6000-GKCC1 (Cherry MX Black)
SGK-6000-GKCL1 (Cherry MX Blue)
SGK-6000-GKCM1 (Cherry MX Brown)
SGK-6000-GKCR1(Cherry MX Red)

I tato klávesnice je nabízena ve více verzích rozlišených podle použitých tlačítek Cherry MX. Zde to jsou dokonce čtyři (oproti Quick Fire Rapid přibyly Red), jenomže dostupnost různých verzí se opět liší dle regionu a u nás dle průzkumu obchodů na serveru Heureka opět máme k dispozici pouze Cherry MX Black v US verzi. Nemáme tedy na výběr a i když bych si osobně velmi rád vyzkoušel klávesnici s Cherry MX Blue, stejně by to pro recenzi nemělo valný smysl, když se k ní běžný uživatel u nás nedostane. Nikdo vám ale na druhou stranu nebrání si kýžený model objednat ze zahraničí.

Co se týče vlastností modelu Trigger, pak lze říci, že za cenu od cca 3000 Kč s daní toho nabízí celkem dost. Kromě kvalitních tlačítek a funkcí Anti-Ghosting to je pětice programovatelných kláves M, jež jsou stejně jako všechny ostatní s popisky prosvíceny červenými LED s různou intenzitou i efektem "dýchání". Pro uložení nastavení poslouží 64kB palubní paměť, kterou nakrmíme přes standardní rozhraní klávesnice - USB. K tomu pak patří hub se dvěma porty USB 2.0, jež by už kvůli podsvícení kláves více než stovkou diod nemusely mít dostatek energie pro napájení dalších zařízení (to si vyzkoušíme). Proto je tu i konektor pro dodatečný 5V napájecí adaptér, jenže ten už v balení není.


Zpracování klávesnice


Cooler Master využil pro zpracování klávesnice Trigger kvalitní materiály, což poznáme už po letmém seznámení. Její vnější plášť je tvořen matnými plasty s tmavě šedou nebo metalízově šedou barvou, přičemž zrovna tato část má pogumovaný, změkčený povrch. Klávesnice je příjemně těžká a má vysoké tělo s poměrně ostrými hranami, které je pevné, i když na rozdíl od CM Storm Quick Fire Rapid už není tak "neohnutelné". To už je prostě dané jeho velikostí. Z celkového designu je také vidět, že obě tyto klávesnice patří do stejné generace a stejné skupiny.




- klikněte pro zvětšení -


V příslušenství najdeme také širokou opěrku zápěstí, která má tmavě šedou barvu a rovněž pogumovaný povrch, který je na dotek měkký. Díky ní zcela zmizí ostrý přední okraj klávesnice, který by se dal vytýkat u modelu Quick Fire Rapid, ovšem klávesnice také zabere o mnoho více místa a vy ji eventuelně nebudete moci mít úplně na kraji stolu. Nicméně tato podložka je samozřejmě jedno velké plus. Připojuje se klasicky pomocí plastových pacek, kterými ji zaklesneme do připravených otvorů, jak uvidíte níže na fotografii spodní části.





Klávesy mají klasický tvar a profil s plným zdvihem a hned na levém okraji narazíme na ty programovatelné. Je jich pět seřazených do jednoho sloupce, přičemž na ně není žádný problém z kláves WASD dosáhnout malíčkem. Co se týče detailů pro dokreslení vzhledu, pak zde se Cooler Master mírnil a omezil se jen na podsvícené logo CM Storm umístěné v samotném horním levém rohu vedle Escape.

Dále dostaly speciální funkce také horní funkční klávesy, a to všechny s výjimkou poslední - F12. První čtyři se starají o podsvícení, takže F1 jej zapíná/vypíná, F2 a F3 nastavují intenzitu v pěti krocích (dva nejjasnější budou zpřístupněny pouze při napájení adaptérem) a F4 cyklicky volí mezi čtyřmi režimy, i když jsem tedy osobně napočítal jen tři - podsvícení pouze kláves M1-M5, WASD a směrových šipek, pak stálé podsvícení všech kláves a nakonec zmíněný efekt "dýchání", tedy plynulé změny intenzity podsvícení. Možná že výrobce mezi módy vykutáleně počítá i stav kompletně bez podsvícení.

Nakonec si ještě můžete všimnout dvou přepínačů - jeden s logem CM Storm sloužící pro aktivaci speciálních funkcí kláves F1-F11 a druhý s výchozí funkcí Alt, který s využitím předchozí klávesy CM Storm umí zapnout záznam maker i bez použití softwaru. Funguje to v podstatě stejně jako u klávesnic Logitech řady G. Kombinaci kláves CM Storm a Alt/Macro stisknete na dvě sekundy, pak zadáte samotné makro a nakonec jednu z programovatelných kláves M, jíž se má zadané makro přiřadit. Díky tomu není třeba spouštět software a opouštět prostředí hry či jiné aplikace.





Stejné klávesy najdete také na opačném konci mezerníku. Zde můžeme pokračovat také s klávesami F, jejichž další čtveřice může posloužit pro ovládání přehrávání multimédií (Přehrát/Pauza, Stop, Posun zpět a vpřed) a poslední tři pak pro nastavení zvuku. Klávesnice Quick Fire Rapid zde má ještě přepínač pro deaktivaci klávesy Windows, aby nás její nechtěný stisk nepřepl do desktopu (tomu se obecně honosně říká "herní režim"). Tu zde tedy nenajdeme a důvod je prostý - namísto kláves Windows tu jsou přepínače CM Storm, ovšem v doprovodné aplikaci lze funkci kláves Windows obnovit.

Rozdíl mezi oběma klávesnicemi je také ten, že ač shodně jde o herní US verze se tlačítky Cherry MX Black, pak Quick Fire Rapid má jednořádkový Enter, který ustoupil zpětnému lomítku. Trigger má namísto toho velký Enter i dlouhý Backspace, ovšem zpětné lomítko tentokrát omezilo pravý Shift (levý zůstal dlouhý). Toto je dle mého názoru to nejmenší zlo, ale pochopitelně se nesnažím mluvit za všechny.





Co se týče pravé části klávesnice s numerickým blokem, zde nenarazíte na nic nestandardního. Všechny bloky kláves jsou pěkně odděleny, aby je uživatel mohl bezpečně nahmatat i poslepu a nezapomnělo se ani na kontrolky Num Lock, Caps Lock a Scroll lock, jež jsou v souladu se zbytkem klávesnice opatřeny červenými LED. Intenzita jejich svitu naštěstí není přehnaná.




- klikněte pro zvětšení -


Klávesnici si otočíme na druhou stranu, abychom si mohli prohlédnout upevnění opěrky pod zápěstí pomocí zmíněných pacek. Toto spojení je dostatečně pevné, takže při běžné manipulaci nám opěrka jistě nevypadne. Ale to se bohužel nedá říci o gumových protiskluzových podložkách. Ty drží pomocí oboustranné lepicí pásky, přičemž klávesnice už přišla ve stavu, kdy jedna z velkých byla napůl odlepena a jedna malá na opěrce se už při focení rovnou odloupla. Ztráta nějaké této podložky (především té velké) by však mohla znamenat, že klávesnice nebude sedět rovně, takže na toto bych doporučoval si dát pozor a pokud možno rovnou použít silnější lepidlo a podložky si jím pojistit.





Nastavení sklonu klávesnice zajistí silné vyklápěcí packy, jež poskytnou dobrou oporu. A nakonec se podíváme na klávesnici z boku, odkud jsou vidět také její konektory. Jsou celkem čtyři, přičemž nejdůležitější je mini USB pro připojení k počítači, pak tu jsou dva porty USB Hubu a nakonec konektor pro posílení napájení. Ten pro běžné využití klávesnice i s podsvícením nebudete potřebovat, takže k němu ani není dodáván adaptér.





Příslušenství


Společně s touto klávesnicí dostaneme jednak velmi jednoduchý manuál, což je v podstatě jen popis jejích vlastností, dále 180cm USB kabel s pletenou bužírkou a pozlacenými konektory a pak tu už je pouze lístek s informací, že doprovodný software pro nastavení je k dispozici pro stažení na stránkách výrobce.



reklama