reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson WorkForce M200: černobíle, ale skoro zadarmo

28.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson WorkForce M200: černobíle, ale skoro zadarmo
V další recenzi multifunkčních zařízení se budeme věnovat černobílé multifunkci Epson WorkForce M200. Jde o originální CISS systém s extrémně nízkými tiskovými náklady. Pojďte se s námi podívat, jaká tato multifunkce vlastně je.
Nedávno jsme otestovali multifunkci Epson L550. Dnes testovaná multifunkce WorkForce M200 je jí do jisté míry podobná. Tvarem jsou téměř totožné, obě mají jen jednostranný ADF podavač i jednostranný tisk. Duplexní jednotka tu není a tisk na druhou stranu musíte zvládnout ručně. Tiskárna vám však poradí, co, kdy a jak udělat, takže s tím nejsou žádné problémy. Oproti L550 tu nenajdete fax a také byste marně hledali barevné náplně. Tato tiskárna je totiž jen černobílá. Na druhou stranu je levnější a má větší černé náplně.



Tiskárna má pěknou černou barvu, působí stylovým dojmem. Jedinou tradiční nevýhodou je to, že hodně přitahuje prach (což platí zejména o Ostravsku).





Pod horním víkem najdete tiskovou hlavu, cartridge zde ale nejsou, neboť náplně se dávají do zásobníku na boční straně multifunkce. Tiskové rozlišení je "jen" 1440×720 dpi. To sice dnes nezní nějak přesvědčivě, ale na skutečné výsledky v praxi se podíváme v dalších kapitolách. Minimální velikost kapek jsou 3 pl.





Skener má tradiční CIS snímač, z čehož pramení snížená schopnost snímat předlohy, které nejsou přímo na skle (např. vazbu knih). Víko lze z jedné stran trochu nadzvednout a jeho tíhu tak rozložit na větší plochu knihy. Aretace víka je podobně jako u L550 docela chabá, opravdu do něj nesmíte drcnout, jinak poletí samovolně dolů.





Jak se na správnou kancelářskou multifunkci sluší a patří, najdete tu i ADF podavač. Počítejte s tím, že zde jde jen o jednostrannou verzi.





Vzadu je pak vstupní podavač až na 100 listů papíru. Musí se vytáhnout nahoru a pak sklopit lehce vzad. Nechybí ani malá průhledná záklopka, která kryje vstup do tiskárny proti prachu (resp. prášení trochu minimalizuje).





Takto pak vypadá tento podavač zezadu. Stejně jako je možné jej vyklopit, můžete jej i poskládat a vsunout dovnitř do tiskárny.





Výstupní podavač je z relativně bytelného plastu, i přesto má celkem vůle v uchycení. Před začátkem tisku a zejména po něm se z tiskárny ozývá nepříjemný vysoký tón. Podobný problém trápil i minule testovaný model L550.





Na přední části je jednoduchý ovládací panel s relativně malým počtem tlačítek. To je i díky tomu, že zde nenajdete fax nebo barevný tisk.





Vlevo je tedy tlačítko pro zapnutí tiskárny a dioda připojení k síti. Směrem doprava tu najdete dvouřádkový obyčejný LCD displej, jehož uživatelské rozhraní je trochu nepřehledné a prvních pár dní může být matoucí. Chvilku to trvá, než si zvyknete, kterými šipkami se menu rozklikává a kterými se nastavují hodnoty, kde je potřeba stisknout tlačítko Menu, kdy OK a podobně. To ale brzy pochopíte i bez návodu.

Následuje kontrolka ADF podavače. Dále je tu čtyřsměrný ovladač s již zmíněnými šipkami pro pohyb v menu a nastavování, uprostřed je pak potvrzovací tlačítko OK. Pod ním je tlačítko Menu pro vstup do hlavního menu tiskárny a tlačítko Back pro návrat o jednu úroveň menu výše. Výčet tlačítek končí posledními dvěma, která jsou barevná. Červené Stop/Reset již dle názvu zastavuje tisk, zelené Start pak spouští tisk nebo kopírování.





Už jsme si na předchozích snímcích ukazovali boční nádržku na inkoust. Stačí jen posunout krytku, odklopit uzávěr a můžete směle nalévat inkoust.





K tiskárně dostanete rovnou dvě černé náplně, startovní a klasickou. Už ta startovní má vysoký objem 70 mililitrů a měla by vydržet zhruba na 2000 stran. Klasická má pak dvojnásobný objem 140 ml (!) a Epson udává výdrž na 6000 černobílých stran. Ano, čísla si trochu odporují (dvojnásobný objem = trojnásobná výdrž), ale takové jsou oficiální údaje Epsonu.






Zadní část vypadá hodně složitě, my se zaměříme na možnosti připojení tiskárny.






Vzadu vlevo je připojení k elektrické síti, napravo je pak RJ-45 přípojka pro počítačovou síť a vzadu najdete ještě USB konektor pro přímé připojení k počítači pomocí USB kabelu. Ten ale v balení nenajdete.





Epson WorkForce M200 sice výbavou moc nenadchne, podle všeho by ale mělo jít o spolehlivého pracanta s černobílým tiskem, který vás nebude děsit provozními náklady. Na další vlastnosti (kvalitu tisku a skenování) se podíváme v dalších kapitolách.

Technické specifikace: Epson WorkForce M200
Tiskárna
Technologie tisku piezoelektrická
Počet trysek 360 černých
Velikost kapek 3 pl
Max. rozlišení 1440×720 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 34 str/min
Rychlost tisku A4 barevně -
Doba tisku 10×15cm fotografie -
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge 1 (černá)
Duplexní tisk ano (ruční)
Podporovaná gramáž papíru 64 - 95 g/m2
Zásobník papíru 100 listů
Zásobník papíru ADF 30 listů
Kopírka
Max. rychlost -
Max. rozlišení -
Doby výtisku prvního kopie -
Skener
Max. rozlišení 1200×2400 dpi
Snímač CIS s LED
Rozhraní TWAIN
Barevná hloubka 48 bitů (interně), výstup 24bitový
Rychlost skenování černobílé 2,2ms/řádek (300dpi)
Rychlost skenování barevné -
Ostatní
Spotřeba 10 W (kopírování), 4,0 / 1,8 W (ready / standby), 0,3 W (vypnuto)
Rozměry 435 × 377 × 226 mm
Hmotnost 6 kg
Připojení USB 2.0, Ethernet (100Mbps)
LCD displej -
Hluk 39 dB(A)
Dodaný software Epson Event Manager, Epson Scan, EpsonNet Print, EpsonNet Config
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama