reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT 2000: odolný vůči zlodějům i počasí

26.2.2016, Jan Vítek, recenze
Kingston DT 2000: odolný vůči zlodějům i počasí
Společnost Kingston zařadila do své nabídky nové flash disky Fury, které se tak zařazují po boku stejně označených modulů operační paměti a SSD. Co můžeme od těchto modelů očekávat? Na to se podíváme v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DataTraveler 2000 32 GB
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Kingston hned na začátku tohoto roku představil světu svou novou USB klíčenku DataTraveler 2000, která se vyznačuje tím, že nabízí uzamknutí přístupu pomocí vlastní číslicové klávesnice. Bez hesla se tedy ke svým datům nedostanete, přičemž data samotná jsou hardwarově šifrována pomocí 256bitového klíče XTS-AES (technologie Datalock od ClevX) a chráněna jsou i jinak. DataTraveler 2000 je odolný vůči vodě a prachu (splňuje standard IP57).



Kingston DataTraveler 2000 nejsou zaměřeny na výkon, i když naše zpráva slibovala rozhraní USB 3.1. Ono jde totiž konkrétně o USB 3.1 Gen 1, čili nové marketingové označení pro staré USB 3.0, které však převzali jen někteří výrobci (například ještě MSI). Škoda že se prostě nezůstalo u starého označování USB 3.0 pro 5Gb/s rozhraní a USB 3.1 pro 10 Gb/s verzi, neboť takto akorát vznikají nedorozumění.



Dnes testovaný flash disk přišel zalepen v klasickém blistru, který je třeba rozstřihnout, abychom se k němu dostali. Ukazuje se jeho vnější obal i vnitřní část s klávesnicí, takže si jej můžeme i bez rozbalování dobře prohlédnout.

Model
Kingston DataTraveler 2000 - 32 GB (DT2000/32GB)
Materiál
hliníkové tělo s plastovými prvky
černo-modré zbarvení
Rozměry
80 x 20,4 x 10,7 mm
Hmotnost
25 gramů
Kapacita
32 GB (16 GB)
Rozhraní
USB 3.0
Záruka
3 roky
Čtení (sekvenční)
135 MB/s
Zápis (sekvenční)
40 MB/s

Kingston DataTraveler 2000 je na flash disk poměrně velký a především těžký, čemuž se nelze divit. Tvoří jej hlavní část s klávesnicí plus ještě ochranná hliníková skořepina a navíc je zřejmé, že je krom elektroniky uvnitř ještě baterie (dle obalu jde o Li-Pol, která má 3,7 V a 40 mAh), neboť LED indikátory se rozsvítí i na nezapojeném flash disku. Je tak dobře, že jeho součástí je také velice odolně vypadající kroužek z ocelového lanka, který můžeme rozšroubovat a rozpojit.

K dispozici máme 16GB, 32GB (testovaná) a aktualita uvádí i 64GB verzi, ovšem ta na stránkách firmy Kingston zmíněna není a v nabídkách našich obchodů ji také nenajdeme. Vzhledem k rychlostem bude rozhodně výhodnější se zaměřit právě na 32GB model, které dosahují rychlosti čtení 135 MB/s a zápisu 40 MB/s. V případě 16GB verze ke rychlost čtení ještě slušných 120 MB/s, ale zápis už je poloviční, tedy 20 MB/s.

Co se týče zabezpečení, pak to funguje jednoduše. Prostě zadáme zvolené heslo, na což máme celkem deset pokusů. Jestliže se ani podesáté netrefíte, flash disk se sám zformátuje, a měl by tak data nenávratně zničit.


Zpracování flash disku


Kingston DataTraveler 2000 vypadá velice odolně. Chrání jej pevná hliníková schránka s modrým metalízovým povrchem, která je na jedné straně otevřená a na druhé zakončena plastovým "špuntem". Vytáhnout z ní samotný flash disk jde poměrně ztěžka a bez nasazeného poutka bychom se leckdy mohli pěkně zapotit. Flash disk má totiž na svém konci umístěno gumové těsnění, které pevně přilne k ochranné schránce, z níž z něj kouká jen asi 6mm hladká část. Ocelové poutko z něj tedy raději nesundávejte, i když je jinak nebudete potřebovat.



Flash disk je také především kovový, i když s plastovými částmi. Na své vrchní straně má číselnou klávesnici, která má však vyznačeny i znaky abecedy (pro snadnější zapamatování hesla) a jde celkem o deset gumových tlačítek plus hlavní s klíčem pro potvrzení/odemčení s modrou LED poblíž. Nahoře jsou pak další LED (červená a zelená) signalizující uzamčený nebo otevřený přístup k datům a pak se ukazuje už jen USB konektor.



Na opačné straně je pouze potisk s modelovým označením a také tu máme potvrzení, že flash disk je skutečně vybaven dobíjitelnou baterií typu Li-Pol, takže pokud jej nebudete dlouhodobě používat, bude i tak vhodné jej čas od času k USB portu počítače připojit.



Podívejme se ještě na samotné poutko. To je celé kovové s plastovou objímkou kvůli snadnějšímu rozšroubování. Právě s její pomocí lze poutko snadno rozšroubovat a navléci tam, kam bude třeba.


Příslušenství


Dodávané příslušenství tu neexistuje, takže není o čem mluvit. Nedostaneme dokonce ani manuál, na nějž je třeba se podívat online, abychom přesně pochopili, jak zamykací funkce funguje a co umožní. Na zadní straně obalu sice jsou obrázky, které ji trošku vysvětlují, ale ty spíše vzbuzují otázky, než aby přinášely odpovědi. Zabezpečení tedy bude první, na co se v příští kapitole podíváme.
reklama