reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K9A2 Platinum: základ nejen pro Phenomy

16.1.2008, Petr Popelka, recenze
MSI K9A2 Platinum: základ nejen pro Phenomy
Dnes se podíváme na základní desku společnosti MSI, která je hrdým zástupcem High-End platformy společnosti AMD, založené na novém čipsetu AMD 790FX se socketem AM2+. Recenzovaná deska umožňuje použití až 4 grafických karet s podporou CrossFireX, připojit je možno 8 SATA zařízení, samozřejmostí je potom Gigabitový ethernet, FireWire 400. 7.1 HD audio nebo celkem až 10 USB 2.0 portů. Cena této desky se pohybuje kolem 3 700,- korun včetně DPH.
Dnes se podíváme na zoubek základní desce disponující čipovou sadou AMD 790FX, která zastupuje současný High-End platformy společnosti AMD. Jedná se o produkt z dílen Microstaru, s modelovým označením K9A2 Platinum. Hlavní předností této desky samozřejmě již zmíněná čipová sada, které jsme v den uvedení věnovali samostatný článek (více zde). Tento čipset se úzce pojí s novým Socketem AM2+ a celkem čtyřmi sloty PCI-E x16 sběrnice PCI Express 2.0. Společně s nízkou cenou, která se v průměru pohybuje okolo 3 700,- korun včetně DPH, se tak základní deska MSI K9A2 Platinum na první pohled jeví jako velmi lákavý zástupce High-Endu. Nyní nezbývá nic jiného, než se podívat, jak si tento drobeček povede v naší recenzi.

Na úvod tu máme již tradičně tabulku s přehledem základních specifikací desky:



SouthBridge SB600 nabízí pouze 4 SATA porty, k celkovému počtu 8 portů SATA 3Gbps (6 SATA + 2 eSATA) si MSI vypomohla novým přídavným řadičem Promise T3, který údajně podporuje i rychlé serverové disky se SAS rozhraním. Maximální velikost operační paměti činí 8 GB - po osazení desky čtyřmi 2GB paměťovými moduly však systém bude diagnostikovat pouze necelých 8 GB, což MSI odůvodňuje vlastnostmi čipové sady (zajímavé je, že společnosti Gigabyte u svých desek s tímto čipsetem uvádí maximálně 16 GB). Pozastavím se ještě u rychlosti DDR2 pamětí, která sice může být až 1066 MHz, ale pouze s patřičným procesorem - například v kombinaci s našim referenčním Athlonem X2 5000+ je možné nastavit pro paměti maximálně 800 MHz. Desku MSI K9A2 Platinum si samozřejmě také srovnáme s dříve recenzovanou Gigabyte GA-MA790FX-DQ6, která je v současnosti a přibližně 1 400,- korun dražší.


Krabice + příslušenství



Design typický pro značku MSI a desky s přídomkem Platinum

Příslušenství desky jsme neměli k dispozici kompletní, na obrázku chybí manuál a Quick Guide příručka, rovněž instalační média nebyla originální. Zbytek dodávaného příslušenství by již měl odpovídat skutečnosti a tvoří jej:
  • Krytka zadních I/O portů
  • červený IDE a FDD kabel
  • 4 SATA kabely
  • 2 redukce napájení pro SATA zařízení
  • 2 CrossFire projovací můstky
  • M-Connectors (přechodky pro snadnější připojení USB a FireWire bracketů, tlačítek Power/Reset a signalizačních LED diod a také předního audia)
  • FireWire bracket + USB bracket se signalizačními LED diodami (tyto signalizační LED diody však není kam na desce připojit, tento bracket byl pravděpodobně dodán omylem; elektronický manuál uvádí, že je deska dodávána s jedním kombinavaným USB a FireWire bracketem)




Detailní pohled na desku


Jak již bývá u základních desek Platinum společnosti MSI zvykem, PCB je černé, doplněno o kontrastní barevné sloty a porty. Na první pohled rozhodně nevypadá špatně. Asi jako první zaujme čtveřice PCI-E x16 slotů ve dvou barevných provedení a samozřejmě i systém chlazení, který nese označení Circu-Pipe tak, jak jsme u společnosti MSI zvyklí. Zajímavá je poloha NorthBridge, který se nachází nikoli vedle patice procesoru jak jsme zvyklí, ale až za ní. Důvod je prostý - 4 sloty PCI-Express x16 zabírají celkem dost místa a bylo potřeba jim ustoupit. Tato nezvyklá pozice NorthBridge s sebou nese výhody i nevýhody. Výhodou bude určitě lepší chlazení, protože chladiče NorthBridge a MOSFETů se nacházejí přímo "ve větrném tunelu", který tvoří ventilátor na chladiči CPU a 12cm outtake ventilátor. Možnou nevýhodou je pak malá vzdálenost paměťových slotů od patice procesoru.


PCB na první pohled vypadá podařeně

Zaměříme-li se na další jednotlivé prvky, které se na této desce nacházejí, vše se zdá být navrženo poměrně dobře. 24pinový ATX konektor je umístěn vhodně při kraji desky, 4pinový konektor pro pomocné napájení CPU má kolem sebe dostatek místa pro vhodné uzpůsobení kabelů, ani vedení kabelu ke konektoru Peripheral Power pro pomocné napájení PCI-E x16 slotů bych neviděl v tomto případě jako nic problematického. Poloha IDE konektoru je vzorová, výtku snad můžeme mít pouze k pozici FDD konektoru na levé straně desky a také k umístění headeru pro připojení COM portu (levý dolní roh). To jsou ale nedostatky jen velmi drobné - zajímavá bude situace po osazení jednotlivých slotů grafickou kartou, k tomu se ale ještě dostaneme.

Filtrace napájení procesoru je dostatečná. Napěťový měnič je tvořen pěti zapouzdřenými cívkami a celkem 15 MOSFETy (chladič bohužel nezasahuje na všechny MOSFETy). Na desce jsou rovněž použity výhradně kondenzátory s pevným dielektrikem. Vzhledem k opravdu malé vzdálenosti mezi paticí procesoru a paměťovými sloty dbejte zvýšené pozornosti při výběru chladiče procesoru a paměťových modulů, abyste předešli nemožnosti použít některé paměťové sloty.



Deska nabízí celkem 4 sloty pro DDR2 paměti, které využívají Dual Channel. Aby byl Dual Channel aktivní, je nutné paměťové moduly párovat do slotů odlišné barvy.



Na obrázku níže se můžete podívat na situaci po osazení našim referenčním chladičem a paměťmi. První z paměťových modulů je skryt pod okrajem ventilátoru chladiče. Použití pamětí s chladičem nestandardních rozměrů by v tomto případě nebylo možné, v případě druhého paměťového slotu bychom mohly narazit na problémy. Pokud ale zvolíte paměti standardních rozměrům nemusíte se ničeho bát.


Situace po osazení referenčním chladičem a paměťmi

Následuje pohled na levý dolní roh desky, na kterém se nachází většina portů a headerů. Čtyři fialové SATA porty náleží SouthBridge SB600, stejně jako přilehlý IDE port. Červené porty obsluhuje přídavný řadič Promise T3 a na tyto dva porty je možné přpojit i některé SAS disky. Bezprostředně nad šesticí SATA portů se nalézá SouthBridge, po jeho levé straně je pak knoflíková baterie, tlačítka Power a Reset a rovněž i jumper pro reset paměti CMOS. Na levé straně se nachází FDD konektor, FireWire header, jeden z konektorů pro připojení ventilátoru, celkem 3 headery pro připojení USB portů a bílý header pro připojení COM1 portu. Spodní okraj desky lemuje černý TPM header a headery pro připojení tlačítek Power/Reset, speakeru a signalizačních LED diod.



Další fotografie patří rozšiřujícím slotům. Možnosti rozšíření v případě dnes recenzované desky nejsou špatné. Kromě nezbytných slotů PCI, které se na desce nalézají celkem 2, tu je jeden PCI-E x1 slot a čtveřice PCI-E x16 slotů. Tyto sloty jsou již samozřejmě standardu PCI Express 2.0 a fyzicky mají všechny piny. V reálu se pak musí podělit o celkem 32 linek, což mohou být kombinace (v pořadí jako na obrázku níže) x16/x0/x16/x0 nebo x8/x8/x8/x8. Jinými slovy, v případě že realizujete CrossFire za pomoci 2 grafický karet, použijete tmavě modré sloty, pokud máte grafické karty celkem 4, zapojíte i zbylé světle modré sloty, které si propůjčí polovinu linek z tmavě modrých slotů. Nezapomínejme však, že hovoříme o sběrnici PCI Express druhé generace, která má dvojnásobonu datovou propustnost a proto výkon současných grafických karet nebude takřka nijak limitován ani když grafické karty budou používat pouze po 8 linkách.



Na následující fotografii si můžete prohlédnout situaci po osazení naší referenční grafickou kartou. V případě obsazení prvního slotu je vše v pořádku, pouze "vycvaknutí" paměťových modulů může být trochu problematičtější, protože grafika částečně blokuje záklopky paměťových slotů.


Osazení 1.slotu PCI-Express x16

V případě obsazení druhého, světle modrého slotu (fotografie zde) dochází k zamezení přístupu k jednomu ze SATA portů. Použití naší grafické karty ve třetím slotu (fotografie zde) zamezuje použití jednoho konektoru pro ventilátor a také ztěžuje přístup k tlačítkům Power a Reset. Situace po osazení posledního, čtvrtého slotu je asi již snadno předvídatelná, dochází k zamezení přístupu k drtivé většině konektorů a headerů po levé straně desky. Při použití čtyř grafických karet člověk zkrátka nemůže čekat zázraky, je to vždy otázka kompromisů a já myslím, že společnost MSI ji svým návrhem PCB zvládla velmi dobře.

Mám-li tuto první kapitolu stručně shrnout, verdikt je velmi prostý - deska vypadá opravdu velmi dobře. Pozitiva znovu opakovat nebudu, návth desky je zkrátka proveden velmi dobře, spíše připomenu těch několik málo drobných nedostatků - Chladič MOSFETů svými rozměry nezasahuje na všech 15 MOSFETů, což je škoda, protože mě nenapadá nic, co by mohlo brátni zvětšní základny chladiče; malá vzdálenost patice procesoru a paměťových slotů může v některých případech způsobit kolizi chladiče CPU A paměťových modulů; poloha FDD konektoru a headeru pro COM1 port by mohla být lepší.
reklama