reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ozone Strike Pro: dobře vybavená mechanika

24.11.2015, Jan Vítek, recenze
Ozone Strike Pro: dobře vybavená mechanika
Španělská společnost Ozone Gaming se zaměřuje na výrobu herních periferií a my si z její nabídky dnes vyzkoušíme mechanickou a podsvícenou klávesnici plné velikosti, celkově dobře vybavený model Ozone Strike Pro.
Od společnosti Ozone Gaming jsme na našem serveru již dříve testovali dvě myši, a to Ozone Radon 5K a Ozone Smog, což se ale událo již v roce 2010. V tomto roce jsme si vyzkoušeli také malou Strike Battle a nyní tu máme další klávesnici, která je už plné velikosti a nabídne i v jiných ohledech lepší výbavu, jako je USB port a zvukové konektory. Založena je na osvědčených tlačítkách Cherry MX, přičemž v naší verzi využije lineární Red s lehčím stiskem. Jinak si můžete vybrat i verzi klávesnice s Cherry MX Black, Brown nebo Blue.
 

- klikněte pro zvětšení -

Ozone se tak chlubí, že každá klávesa má vydržet na 50 milionů stisků a že si můžeme jednotlivé klávesy také programovat pomocí přiloženého software. Klávesnice má také vlastní 64kB paměť, do níž si nastavení kláves umí uložit s využitím až 5 profilů. Není tak závislá na doprovodném softwaru.



Ozone Strike Pro dorazila v balení, jehož design nás nenechá na pochybách, že jde o herní model. Pro řadu uživatelů ale bude daleko důležitější než design balení to, že je na něm samolepka s informací, že jde o lokalizovanou verzi s českým rozložením kláves.

Model
Ozone Strike Pro
Rozměry klávesnice
441 x 136 x 34 mm
Hmotnost klávesnice
1,3 kg
Tlačítka
Cherry MX Red
bílé podsvícení (některé klávesy červené)
Paměť
64 kB
Herní režim
ano
Rozhraní
USB 2.0 (1,5m kabel)
125 - 1000Hz dotazovací frekvence
Keys Effective Time 1/2/4/8/12/14/16 ms
hub s 1x USB 2.0, 3,5mm výstupem a vstupem audia
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7, Windows XP
Verze
na výběr mezi tlačítky Cherry MX Black, Red, Blue a Brown

Ozone Strike Pro patří mezi ty lépe vybavené mechanické klávesnice, a to díky svému podsvícení, paměti pro uložení maker a jiného nastavení kláves a také tu máme k dispozici jeden port USB 2.0 a dva průchozí konektory pro sluchátka a mikrofon. Onen USB 2.0 průchozí není, protože klávesnice je pro připojení k počítači vybavena pouze jedním konektorem USB, takže je zřejmé, že její port s ní bude sdílet své napájení.


Zpracování klávesnice


Klávesnice je vyrobena z jednoho kusu, takže její přední zkosená část pro oporu zápěstí je její nedílnou součástí. Škoda jen, že tato část je tak zkosena, protože opora pro zápěstí je tak moc nízko a osobně mi nepřipadala, že by byla příliš k užitku. Klávesnice je vyrobena z tmavě šedého až černého plastu, který je na povrchu trochu změkčen, což tedy neplatí pro spodní část. Její tělo působí dostatečně odolně, i když je ohebnější než jiné mechanické klávesnice posílené kovovou výztuhou, jako např. Steelseries 6Gv2.


- klikněte pro zvětšení -

Rozložení kláves odpovídá tomu, na co jsme zvyklí u 104klávesových modelů, takže speciální funkce jsou zde nabízeny jako alternativa a příslušné klávesy rozeznáme díky světlému pruhu ve spodní části. Jde tedy především o klávesy F a pak také o blok 6 kláves Insert, Home, Page Up, atd. Můžete také vidět, že klávesy jsou vybaveny českými popisky, a to ne ve formě nějakých nálepek. České popisky budou podsvíceny stejně jako zbytek klávesy, takže nejde o žádné amatérské dodatečné řešení. Ostatně pro výrobce klávesnic dnes není velký problém nechat si vyrobit různé sady kláves pro každý trh zvlášť, však jde pouze o čepičky, které se při kompletaci nasadí na tlačítka.



Jak je vidět, popisky kláves jsou jemné, tedy nejde o tlusté fonty, a díky tomu nebude světlo tak řezat do očí. Stejně jako u testované Ozone Strike Battle nám první dvě klávesy F nastavují hodnotu Keys Effective Time od 1 ms po 16 ms. Jde o o prodlevu, po níž systém zareaguje na stisknutou klávesu, kterou bychom logicky měli chtít co nejkratší. Klávesy F3 a F4 nastaví dotazovací frekvenci (Polling Rate) s nabídkami 125, 250, 500 a 1000 Hz. Opět není důvod, proč bychom si neměli nastavit 1000 Hz.



Zbytek speciálních funkcí kláves F se týká multimédií. F5 až F8 tak slouží pro přehrávání hudby či filmů, F9 má spustit přehrávač multimédií a poslední F10, F11 a F12 ovládají zvuk. Zmínit se musíme ještě také o mezerníku, který není podsvícen nahoře, ale vepředu, kde je název klávesnice Strike Pro.



Ve střední části klávesnice máme i klávesy Print Screen a Scroll Lock. Alternativou pro tu první je zapnutí herního režimu (Gaming Mode), po jehož aktivaci se tato klávesa rozsvítí a klávesnice deaktivuje zbývající jednu klávesu Windows a zapne makroklávesy. S pomocí přepínače a Scroll Lock pak budeme ovládat podsvícení, a to cyklicky v 6 režimech:
  • 30% jas
  • 70% jas
  • 100% jas
  • pouze červeně podsvícené klávesy
  • vypnuto
  • pulzování světla

Červeně jsou zde podsvíceny klávesy Q, W, E, A, S, D, šipky a Escape, přičemž pro ně nastavení jasu nefunguje. I při 30% a 70% jasu tedy svítí na maximum, což je dle mého názoru chyba, protože pak je jejich červené světlo zbytečně moc rušivé.

Co se týče zmíněných programovatelných makrokláves, jde o šestici Insert, Delete, Home, End, Page Up a Page Down, jejichž příslušná funkce se zapne v herním režimu. Pak nebudeme muset využívat přepínač, což by v zápalu hry bylo poněkud nevhodné.



Přídavné konektory jsou umístěny nad numerickou částí klávesnice, přičemž 3,5mm audio konektory jsou pouze průchozí, ale USB konektor bude své napájení a datovou šířku sdílet s klávesnicí. Proto ani nebylo překvapivé, že externí pevný disk z tohoto konektoru nedostal dostatek energie a neroztočil se. Pro myš, flash disk a jiná méně náročná zařízení ale tento port budeme moci snadno využít. Škoda jen, že takováto moderní klávesnice už nepodporuje USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Na spodní straně klávesnice můžete vidět 3 cesty, kudy lze vyvést ven přívodní kabel a nebylo ani velké překvapení zjistit, že kabel v postranních žlábcích moc nedrží a snadno vypadává. Vedle toho můžeme využít 2 jednoduché nožky pro nastavení sklonu, které jsou dostatečně pevné a dole si ještě všimněte přilepených protiskluzových podložek. V balení se totiž nachází další 4 náhradní.



Nakonec se jako obvykle podíváme na klávesnici z boku, aby vynikl profil jejích kláves. Díky použitým Cherry MX je ale jasné, že jde o vysoké klávesy se 4mm zdvihem. Ukáže se také prohnutý povrch čepiček, zatímco mezerník je naopak vypoulený ven, ovšem to je také běžné.


Příslušenství


V balení najdeme kromě klávesnice samotné i další příslušenství. Kromě nezbytného manuálu a samolepky s logem Ozone Gaming Gear tu je i malé CD se softwarem, který je stejně pohodlnější si stáhnout z internetu a pak je tu sada 4 náhradních nalepovacích gumových podložek.

reklama