reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti

19.12.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-231P: střední třída pro domácnosti
Společnost QNAP nám poslala na recenzi NAS TS-231P, který je určen pro domácnosti a malé kanceláře. Nabízí základní ochranu pomocí pole RAID 1 a poslouží především pro základní zálohování a sdílení dat.
QNAP TS-231P patří mezi dvoudiskové modely NAS a založen je na procesoru s architekturou ARM, přičemž takové servery bývají zpravidla levnější než ty, které využívají procesory x86 od Intelu (nebo také nově APU od firmy AMD). Ostatně moderní procesory ARM mají pro takovéto zařízení více než dost výkonu a my už se nesetkáme s tím, že by nestačily ani saturovat datovou propustnost gigabitového Ethernetu. Většinou stačí i na dvě taková rozhraní spojená v jedno s dvojnásobnou propustností, ovšem v takovém případě je spíše problém ten, zda je na to připravena naše síť, počítač a zda to vůbec máme zapotřebí.
 


QNAP TS-231P nepatří mezi multimediální NAS, neboť nemá výstup HDMI, a tak jej nelze použít ani jako samostatný počítač jako jiné modely firmy QNAP a dalších výrobců. Jde čistě o síťové zařízení vybavené několika porty USB, na které můžeme připojit další úložná zařízení nebo tiskárny.



NAS přišel v menší krabici, kde byl přímo utopen v ochranných pěnových blocích, které snadno zajistí jeho ochranu při přepravě.

Model
QNAP TS-231P
Procesor
AnnapurnaLabs Alpine AL-212
2 jádra na 1,7GHz
Paměť
1 GB DDR3 RAM
512 MB Flash
Podpora HDD
2x 2,5" / 3,5" SATA HDD/SSD
LAN
2x Gigabit RJ-45 Ethernet
USB, apod.
1x přední USB 3.0
2x zadní USB 3.0
reset
napájecí konektor
otvor pro zámky Kensington
eSATA
-
LED kontrolky
HDD 1-2, Status, USB, LAN
Rozměry
168,5 x 102 x 225 mm
Hmotnost bez disků
1,28 kg
Spotřeba
uspané disky: 8,5 W
zapnutý: 15,6 W (dva 1TB HDD)
Chlazení a hlučnost
70mm ventilátor
19,2 dBA
Operační systém
QTS 4.2
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Mozkem TS-231P je procesor AnnapurnaLabs Alpine AL-212 od Amazonu, jehož druh si QNAP v poslední době velice oblíbil. Však jde také o moderní čipy založené na architektuře Cortex-A15 a dvě jádra pracující na 1,7 GHz musí pro účely tohoto zařízení stačit. Procesor má po ruce 1 GB operační paměti DDR3 (možnost rozšíření tu oficiálně není) a 512 MB paměti Flash a my budeme osazovat dva šuplíky pro 3,5" nebo i 2,5" HDD či SSD. Porty USB 3.0 tu máme celkem tři a z toho jeden přístupný zepředu.

Dvojice gigabitových ethernetových portů už není ani u NASu této třídy velké překvapení a jak bylo řečeno, můžeme je využít pro navýšení datové propustnosti (teoreticky dvojnásobné a praxe za tím moc nepokulhává), nebo lze díky tomu připojit server do dvou sítí, popřípadě zajistit primární a záložní připojení. Zda něco z toho dokáže cílový uživatel upotřebit, to už je jiná otázka.

Provoz TS-231P by měl být velice úsporný, neboť dle specifikací bude potřebovat při běžném provozu 15,6 W se dvěma disky. Hlučnosti ventilátoru se obávat nemusíme, to spíše jako obvykle budou víc otravovat pevné disky.


Zpracování NAS


QNAP TS-231P má bílé plastové tělo, které barevně narušuje jen tmavě stříbrný přední pruh a v něm jako vždy jsou porty, tlačítka i kontrolky. Zde to jsou LED kontrolky Status (stav celého zařízení), LAN (aktivita na síti), USB (využití USB konektorů) a pak dvě kontrolky udávající přístup k diskům. Pak je tu hlavní vypínač a pod ním tlačítko pro rychlé zálohování s příslušným předním portem USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Po stranách najdeme leda průduchy pro nabírání vzduchu, přičemž ty mají i samotné diskové šuplíky. Průduchy na levé straně tak poslouží k chlazení procesoru a vůbec celé desky. QNAP také na tělo umístil pár samolepek, z nichž jedna udává, který disk si usurpuje pozici jedničky, dále se dozvíme základní specifikace (CPU, paměť, atp) a na boku je štítek s odkazem na rychlé nastavení včetně QR kódu.



Vzadu se nachází vše ostatní, co budeme potřebovat. Kromě 70mm ventilátoru tu jsou 2 gigabitové ethernetové porty, nad nimi je zapuštěný reset, pod nimi není zvukový výstup, ale servisní port a dále tu máme dva zbylé USB 3.0, napájecí konektor a otvor pro zámky Kensington. Tato část už je viditelně kovová, neboť je součástí vnitřní konstrukce.



Dovnitř se můžeme dostat snadno, ale poškodíme tím záruční pečeť. Není ale důvod dovnitř lézt, snad jen, pokud bychom chtěli vnitřek důkladně očistit od prachu. To se ale částečně dá zvládnout tak, že vysuneme disky a útroby opatrně vysajeme. Navýšit kapacitu operační paměti stejně nejde.


Příslušenství


Potřebná výbava dodávaná vedle serveru v papírové krabičce čítá obvyklé věci. Máme tu napájecí adaptér s přívodním kabelem, sady šroubků pro instalaci disků či SSD, stručný manuál a nakonec 2 kratší ethernetové kabely.

reklama