reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál

24.11.2014, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál
Nedávno jsme měli v recenzi miniaturní počítač ZOTAC ZBOX pico, přičemž dnes přichází na řadu jiná specialitka. Do kapsy se sice už nevejde, ale zase zaujme svým designem, dle nějž dostala i své označení ZBOX SPHERE.
ZOTAC ZBOX pico PI320 nás tedy mohl zaujmout svou cenou, velmi nízkou spotřebou a nulovou hlučností, což je v případě dnes testované ZBOX SPHERE OI520 už horší. Na druhou stranu se ale můžeme těšit na netradiční design, mnohem vyšší výkon, lepší výbavu i možnosti rozšíření. V kulatém těle totiž najdeme mobilní procesor Intel Core i5, jemuž tabletový Atom v PI320 nemůže konkurovat a pak budeme mít možnost do SPHERE nainstalovat dvě úložná zařízení a také až 16 GB operační paměti. To ale bude záviset na našem výběru, neboť tento model je stejně jako v případě jiných ZBOX (ale už ne ZBOX pico) k dispozici ve dvou verzích.



V obchodech najdeme ZBOX SPHERE ve dvou verzích. První je levnější OI520-BE, která neobsahuje žádné úložné zařízení ani paměť, a tedy ani operační systém. My jsme ale dostali na test dražší OI520-P-BE (P jako Plus) vybavený 500GB mobilním pevným diskem a jedním modulem se 4 GB DDR3, což je mezi ZBOX standardní výbava. Ovšem ani tato verze nemá předinstalovaný žádný operační systém, což je tedy na nás. Bez jeho instalace se tedy neobejdeme, ovšem vytvoření instalačního média z flash disku je snadné, takže shánět externí optickou mechaniku není zapotřebí.



ZBOX SPHERE k nám přišel v originálním balení, kde je umístěn ve výlisku z recyklovaného papíru společně se svým příslušenstvím. Toho není mnoho, ale k tomuto produktu v podstatě žádné zvláštní příslušenství ani nepotřebujeme, samozřejmě krom toho nejnutnějšího - napájecího adaptéru a také ovladačů.

Specifikace ZOTAC ZBOX SPHERE OI520-P-BE
Procesor
dvoujádrový Intel Core i5-4200U
1,6 - 2,6 GHz
3 MB L3 cache
22nm, 15W TDP
Grafické jádro
Intel HD Graphics 4400
200 - 1000 MHz
Paměti
4 GB DDR3-1600 SO-DIMM
jeden volný slot SO-DIMM
HDD/SSD
500GB Samsung Momentus ST500LM012
jeden volný slot mSATA
Audio
2x 3,5mm - mikrofon a sluchátka
LAN / WLAN
dvojpásmová Wi-Fi 802.11ac + Bluetooth 4.0
Gbps Ethernet
Čtečka karet
4-in-1 (MMC/SD/SDHC/SDXC)
Ostatní vstupy a výstupy
4x USB 3.0
3x USB 2.0
RJ-45
HDMI
DisplayPort
OS
připraveno pro Windows 7 a 8
Rozměry
koule o průměru cca 155 mm

Jak můžete vyčíst ze specifikací tohoto počítače, jeho součástí je sice pouze 15W procesor se dvěma jádry, ale jde o model Core i5 s jádrem HD Graphics 4400, od nějž můžeme očekávat velmi slušný výkon. Procesor včetně svého grafického jádra se ale bude velmi spoléhat na dynamickou frekvenci, což je u nízkospotřebových modelů obvyklé.

Co se týče výbavy, kterou nám ve verzi Plus poskytuje ZOTAC, nejde o to nejlepší, co tento počítač může nést. Máme tu 4 GB paměti DDR3 v jednom modulu, přičemž počítač může nést až 16 GB ve dvou modulech SO-DIMM. Horší je to v případě úložného zařízení, což je prostý mobilní pevný disk s kapacitou 500 GB a otáčkami 5400 RPM. Ovšem vedle něj je tu ještě slot pro mSATA SSD. Nicméně nikdo nás nenutí si pořizovat tento model, však si můžeme koupit verzi OI520-BE a k ní si vybrat vlastní paměť a úložné zařízení pro SATA a mSATA. Navíc i v tomto případě se dá výbava pozvednout na jinou úroveň. Stačí dokoupit druhý 4GB modul SO-DIMM a pro systém pak SSD pro mSATA a disk pak lze použít pouze pro uložení dat.

Oproti ZOTAC ZBOX pico PI320 tu máme již moderní výbavu, co se týče rozhraní Wi-Fi, USB i Ethernet. Wi-Fi je tu tedy ve své nejnovější verzi 802.11ac, konektory USB 3.0 nad USB 2.0 převažují v počtu čtyř a Ethernet je samozřejmě gigabitový. Vedle toho máme na výběr mezi obrazovými rozhraními HDMI a DisplayPort (nechybí podpora rozlišení 4K/Ultra HD) a čtečka karet pojme formáty MMC a SD/SDHC/SDXC.

Operační systém se ve výbavě nenachází, takže ten si musíme připravit sami. ZOTAC nám k tomu poskytne CD s ovladači i malý flash disk s dalšími ovladači, který budeme moci využít při samotné instalaci. Ten se bude systému jevit jako optická mechanika.


Příslušenství


Jak už bylo řečeno, k tomuto PC toho v rámci příslušenství příliš nedostaneme, ovšem na druhou stranu nic důležitého nechybí. Je tu zmíněný optický disk s ovladači, k němuž je přiložen také flash disk.



Pak to je nezbytný manuál v anglickém jazyce plus vícejazyčná stručná příručka a nakonec napájecí konektor s kabely pro evropské a britské zásuvky. Tento adaptér má výstup 19 V a 3,42 A, čili výkon 65 W.
reklama