reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX pico: kapesní PC

21.11.2014, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX pico: kapesní PC
Dnes se podíváme na desktopový počítač, který si můžete klidně strčit do kapsy. Však není o moc větší než mobilní telefon. Co ještě nám však kromě malých rozměrů nabídne? Na to se zaměříme v samotné recenzi.
Za cenu kolem 5200 Kč si tedy můžeme pořídit kapesní počítač ZOTAC ZBOX pico PI320, který ale přesto patří do kategorie desktopů. Přesněji jej tedy můžeme zařadit mezi nettopy, neboť jde o levný, relativně nevýkonný a malý počítač vybavený systémem Windows 8.1 s Bing. A ten je již z principu vyhrazen právě nettopům či levným mobilním zařízením, čili nástupcům starých netbooků.
 


Co ale dokáže náš model PI320 vybavený moderním čtyřjádrovým procesorem Intel Atom? Dle specifikací jde v podstatě o plnohodnotné PC, na němž si ale Crysis nezahrajeme. Však použitý procesor má typickou spotřebu SDP (Scenario Design Power) pouze 2,2 W, takže bude velmi zajímavé zjistit, jakou reálnou spotřebu můžeme od takového zařízení očekávat.



ZBOX pico PI320 k nám přišel v originálním balení, kde je umístěn ve výlisku z recyklovaného papíru společně se svým příslušenstvím. Toho není mnoho, ale k tomuto produktu v podstatě žádné zvláštní příslušenství ani nepotřebujeme, samozřejmě krom toho nejnutnějšího - napájecího adaptéru.

Specifikace ZOTAC ZBOX pico PI320
SoC
čtyřjádrový Intel Atom Z3735F
1,33 až 1,83 GHz
2 MB L2 cache
SDP 2,2 W
Grafické jádro
Intel HD Graphics (generace Ivy Bridge)
4 shadery
311 až 646 MHz
podpora DirectX 11 a OpenGL 4.3
Paměti
2 GB DDR3L 1333 MHz
eMMC
32 GB Samsung BWBC3R
Audio
Realtek I2S audio kodek
2kanálový výstup (3,5mm jack)
8kanálový výstup (HDMI)
LAN / WLAN
10/100Mbps Ethernet (RJ-45)
Broadcom Wi-Fi 802.11n + Bluetooth 4.0
Čtečka karet
Micro SD/SDHC/SDXC
Vstupy a výstupy
HDMI, 3,5mm audio výstup, 3x USB 2.0, RJ-45
OS
Windows 8.1 s Bing (32bit)
Rozměry
115,5 x 66 x 19,2 mm

Jak můžete vyčíst ze specifikací, v některých případech se nedočkáme moderní výbavy. Je tu jednak pouze 100Mbps Ethernet a pak rozhraní USB 2.0, ovšem je otázkou, zda by gigabitový Ethernet a USB 3.0 dokázalo toto PC vůbec využít. Však je otázka, jak rychlá bude jeho 32GB paměť eMMC, ale to nakonec sami uvidíme. Nicméně USB 3.0 a rychlý Ethernet by přišel vhod třeba při kopírování z lokální sítě přímo na připojený disk, z čehož tak v tomto případě nevymáčkneme více jak cca 10 MB/s. A to je škoda, čili můžeme mluvit o nevýhodě.

O procesoru již byla řeč výše, ale je třeba dodat, že jde o model Intel Atom Z3735F, který patří mezi Bay Trail-T. Jde tedy o SoC určené především pro tablety, ovšem jeho nasazení v jiných zařízeních samozřejmě nic nebrání. Ve své rodině tento procesor stojí nejníže, takže nabídne nejnižší takty, ale také si jej Intel cení pouze na 17 dolarů. Integrované grafické jádro vychází z procesorů generace Ivy Bridge a má pouze čtyři shadery na maximální frekvenci 646 MHz, takže na 3D hry můžete zapomenout, ale to je u nízkospotřebového Bay Trail-T jasné.

Potěší nás modul s Wi-Fi a Bluetooth, díky němuž nebudeme muset k počítači krom HDMI kabelu od monitoru a napájecího adaptéru zapojovat už vůbec nic. Však o síť se může postarat Wi-Fi a klávesnici s myší můžeme připojit přes Bluetooth. Levnějším řešením, pokud tedy chceme bezdrátové připojení, ale bude rádiové rozhraní, jehož transmitter nám zabere alespoň jedno USB.

Dobré je, že si budeme moci elegantně rozšířit základních 32 GB paměti, z níž budeme mít k dispozici pouze 20 GB. Využít k tomu můžeme karty microSD, a to díky podpoře micro SDXC s kapacitou až 128 GB.


Příslušenství


Jak už bylo řečeno, k tomuto PC toho v rámci příslušenství příliš nedostaneme, ale nic by nám ani nemělo chybět. Nezbytným základem je napájecí adaptér, jenž je zde vybaven vyměnitelnými vidlicemi pro evropské, britské a americké zásuvky. Na samotném počítači je také již navlečen jednoduchý plastový rámeček, s jehož pomocí můžeme náš ZBOX pico přišroubovat třeba k zadní straně monitoru nebo kamkoliv jinam. Ještě co se týče adaptéru, pak ten dodává 5 V / 3 A, čili celkově maximálně 15 W. To se na PC vybaveném SoC se spotřebou pár wattů může zdát málo, ale máme tu ještě tři porty USB, které také musí být nějak napájeny.



Pak tu jsou už jen tištěné materiály včetně stručného manuálu a také CD pro obnovení operačního systému. Pro to bychom ale potřebovali také USB optickou mechaniku, což si ZOTAC uvědomuje, a tak je paměť eMMC vybavena oddílem s uloženou zálohou, což nám tedy z ní nějaké 4 GB ukousne.
reklama