reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rinspeed Ʃtos, autonomní hybridní sportovní auto s dronem bude na CES 2016

13.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
Rinspeed Ʃtos, autonomní hybridní sportovní auto s dronem bude na CES 2016
Automobily a informační technologie se dnes už tak moc prolínají, že švýcarská společnost Rinspeed představí koncept autonomního hybridního sportovního auta Ʃtos nikoli na autosalonu, ale na výstavě elektroniky CES 2016 v lednu.
Společnost Rinspeed je v automobilovém světě známá jako výrobce velmi netradičních aut a konceptů. Ten poslední se už tak prolíná s informačními technologiemi, že jej dokonce nechce představit na autosalonu, ale na výstavě elektroniky CES 2016, která se bude konat v lednu příštího roku. Jmenuje se Ʃtos (resp. Etos) a jde o hybridní sportovní auto, což by dnes nebylo nic výjimečného. Auto má ale nabídnout i autonomní řízení, což však zdaleka není všechno.


Rinspeed Etos


Pokud předáte řízení vozidlu, volant se zatáhne do palubní desky, naopak se přiblíží displeje a řidič se tak stane pasažérem. Přibližnou představou může být film Já, Robot s Willem Smithem, kdy jej přepadnou dvě nákladní auta plná robotů NS5 a kdy naopak hrdina převezme řízení od auta (volant vyjede z palubní desky). Další zajímavostí je to, že auto má mít svého vlastního drona, pro kterého je určen přistávací plocha (jakýsi heliport) místo zadního skla. Ten může dle tvůrců auta sloužit k dodávkám zboží nebo ke streamování videa. Pochopitelně, jde jen o koncept vozu, nicméně je zajímavé (a někdy i znepokojující) sledovat, jak se auta a IT propojují.


Interiér vozu Rinspeed Etos


Zdroj: rinspeed.eu, arstechnica.com, engadget.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama