reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot jako z hororu: Disney Research představilo nového humanoida

3.11.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot jako z hororu: Disney Research představilo nového humanoida
Robotika se stále posouvá kupředu, dokonalé napodobení pohybů těla člověka je pro toto odvětví ale stále záhadou. Disney Research se inspirovalo lidskou tváří a představilo humanoida, který dokáže až nahnat hrůzu. 
Mezi nejznámější roboty, kteří jsou inspirováni stavbou lidského těla, patří bezpochyby Atlas od společnosti Boston Dynamics. A zatímco Atlas předvádí parkourové triky, tým z Disney Research v rámci svého nového projektu představilo robota, jehož tvář velmi připomíná tu lidskou. Až tak moc, že humanoid vypadá jako vystřižený z hororového filmu. 
 
 
Robot, který má realistické oči a zuby, není prozatím potažen umělou kůží, takže jeho plastová "lebka" nevypadá na první pohled příliš atraktivně. To ale napravuje poměrně realistickými pohyby, jichž je schopen. Díky senzorům umístěným na hrudi humanoida se může robot otočit na člověka, který se s ním pokouší komunikovat, a vyvolat v něm pocit, že je trochu více než obyčejný stroj. Robot je schopný předvést celou řadu pro člověka velmi přirozených pohybů, jako je bloudění očima, jejich rychlé kmitání a mrkání nebo naklánění hlavy či pohyby podobné dýchání.
 
Právě takové systémy by jednou mohly být užitečné například u robotů, kteří budou určení ke komunikaci s lidmi. Pokud bude stroj schopen napodobovat lidskou mimiku, pro lidi by pak zážitek měl být příjemnější. V těchto scénářích se ale už počítá s tím, že robotova tvář bude pokryta umělou kůží a nebude působit tak děsivě. V budoucnu by společnost Disney také mohla podobné technologie využívat na robotech ve svých zábavních parcích.
 
Zdroj: engadget.com


reklama