reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: Roboti od Boston Dynamics se opět předvádějí, Atlas skáče parkour

14.10.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: Roboti od Boston Dynamics se opět předvádějí, Atlas skáče parkour
Pokročilí roboti od Boston Dynamics se opět se svými dovednostmi předvedli světu. Humanoid Atlas se nebojí ukázat své parkourové přednosti a menší čtyřnohý robot Spot se předvádí veřejnosti na staveništích v Tokiu. 
Společnost Boston Dynamics, kterou před více než rokem koupila od Googlu japonská firma Softbank, už je delší dobu známá svými pokročilými roboty, mezi než se řadí například humanoid Atlas. Nedávno se na svém YouTube kanálu Boston Dynamics pochlubili s dalšími kousky, které je Atlas schopen předvádět. Dříve například zkoušel balancovat na jedné noze či prováděl salto vzad, nyní ukazuje další parkourové triky. 
 
 
Humanoidní robot už nyní dokáže zkombinovat pohyby svých nohou, těla a paží, aby vybalancoval nejrůznější skoky či pohyby. S lehkostí zvládne vyskákat nahoru po dřevěných bednách vysokých 40 centimetrů či přeskočit kládu ležící na zemi. Tyto dovednosti překonávat překážky a detekovat další pomocí počítačového vidění se mu v budoucnu můžou hodit při různých záchranných akcích, ale je zde i riziko zneužití. 
 
 
V dalším novém videu se předvádí i čtyřnohý robot Spot pro komerční použití, který se prochází ve dvou rozestavěných budovách v Tokiu a kontroluje, jak práce pokročily. Při tom se nezalekne ani chůze do schodů či následně zpět dolů. Podle popisku videa na YouTube bude robot Spot dostupný v druhé polovině roku 2019.  
 


reklama