reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot Pepper skenuje obličeje a žádá lidi o nasazení roušky

7.8.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot Pepper skenuje obličeje a žádá lidi o nasazení roušky
Roboti pomáhají v době poznamenané pandemií onemocnění covid-19 různými způsoby. Humanoidní robot Pepper například dostal aktualizaci, aby byl schopen rozpoznávat lidské tváře s rouškou a bez roušky.
Pepper je humanoidní robot od japonské společnosti SoftBank z roku 2015 a v minulosti se osvědčil jako recepční v belgických nemocnicích nebo jako fanoušek na baseballovém zápasu v Japonsku, kterého se kvůli epidemii onemocnění covid-19 nemohli zúčastnit lidé. A právě s koronavirem souvisí i nová pozice, kterou robot Pepper může zastávat. 
 
Humanoid nyní může skenovat lidské tváře, aby rozpoznal, jestli osoba nosí roušku a případně ji o zakrytí nosu a úst požádal. Toto opatření má na veřejných místech, kde se pohybuje více lidí, zpomalit šíření nákazy. V různých zemích po světě ale na nošení roušek platí jiná pravidla nebo doporučení. 
 
 
Společnost SoftBank nabízí bezplatnou aktualizaci softwaru robota Pepper, která mu umožní detekovat nasazené roušky. Pepper může skenovat obličeje až pěti osob najednou, výsledek hodnocení umělé inteligence se zobrazí na obrazovce, kterou má humanoid zabudovanou na hrudníku. Zelený kruh se objeví okolo osoby, která má roušku nasazenou, odhalenou a nezakrytou tvář signalizuje kruh červený. Robot také může hlasově poděkovat za nošení roušky a upozornit na její absenci ty, kteří ji nasazenou nemají. 
 
Podle společnosti se při detekci nasazené roušky nesbírají a neukládají žádná osobní data a systém robota dokáže rozpoznat i roušky z látek s různými vzory a barevnými obrázky. Robotický asistent Pepper může poskytnout denní statistiku, jaké procento lidí roušku opravdu nosí, a pomáhat firmám a podnikům dodržovat pravidla týkajících se roušek. 

Zdroj: engadget.com 


reklama