reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti z MIT jsou odolnější proti nárazům

5.10.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Roboti z MIT jsou odolnější proti nárazům
Vědci z Massachusettského technologického institutu používají technologii 3D tisku k výrobě robotů, kteří jsou díky speciálnímu pružnému materiálu odolní proti pádům a nárazům. Materiál by měl najít své využití například i při výrobě běžeckých bot.
Robotika už jde s technologií 3D tisku ruku v ruce. Mnoho robotů bylo vyrobeno právě touto technologií, protože přináší své výhody. Na 3D tiskárně se vrstvu po vrstvě vytiskne požadovaná součástka, někdy i celý robot podle digitálního návrhu. Na roboty vyrobené pomocí 3D tisku už nyní není tak těžké narazit - vědci z Harvardu takto vytiskli robotickou chobotnici z měkkého materiálu. Tato technologie pomohla také izraelským vědcům při vytváření průzkumného robota, který se pohybuje pomocí vlnění těla.

Skupina vědců z Massachusettského technologického institutu vyvíjí speciální materiál pro výrobu robotů. Je navržen k tomu, aby jejich tělo co nejlépe odolávalo nárazům a otřesům, jež by je mohly poškodit. Každý robot je vytištěn na 3D tiskárně a vypadá jako malá kostka vybavená dvěma motorky, která je schopná odrážet se a skákat. Jejich speciální obal je má právě při těchto výkonech chránit a zabránit poškození.


Vědci z Massachusettského technologického institutu se snažili objevit nejlepší způsob ochrany robotů. Stroje na sebe při pohybování a vykonávání úkolů nemůžou dávat pozor, a tak je nutné předejít nehodám, aby se minimalizovaly škody. Proto jsou roboti z MIT vyrobeni z viskoelastického materiálu, který umožňuje vědcům vyrobit každou část robota v jiném stupni pružnosti - díky 3D tiskárně přímo na míru. Materiál není jednotný, ale skládá se z více složek. Součástí pevné látky je totiž i kapalina. Čím více kapaliny materiál obsahuje, tím více je pružný.

Massachusettský technologický institut zveřejnil i demonstrační video, ve kterém předvádí své roboty a různé stupně pružnosti materiálu podle míry obsažené kapaliny. Materiál je totiž možné "programovat", takže je možné upravit pružnost a elasticitu a přizpůsobit ho podle účelu, ke kterému má být výsledný produkt určen. Skákající roboti chránění tímto materiálem také dokážou přesněji přistávat na daném místě.

Celý tento projekt má za cíl prodloužit životnost robotů a zvýšit jejich odolnost při nešetrném zacházení či pádech. Vědci z MIT také vidí budoucnost tohoto materiálu ve výrobě odolnějších telefonů, dronů a dalších zařízení, zmiňují se i o helmách a běžeckých botách.

Zdroje: engadget.com, MIT

reklama