reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický pes od Boston Dynamics pomůže s domácností

24.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický pes od Boston Dynamics pomůže s domácností
Menší model psího robota od Boston Dynamics má sloužit jako pomocník v domácnosti. Společnost proto zveřejnila video, v němž demonstruje robotovy schopnosti a celkově to, jak si v domě dokáže sám poradit.
Boston Dynamics si lidé spojí s jejich pokročilými roboty. Tato společnost se při vytváření svých robotů inspiruje nejen u člověka, jak dokazuje vylepšený humanoidní robot Atlas, ale i u zástupců ze zvířecí říše. Roboti od Boston Dynamics tak můžou nejčastěji připomínat psa, za zmínku stojí čtyřnohý armádní robot BigDog. Člověk si při pohledu na tak masivní stroje představí spíš využití v armádě nebo na podobném místě, nyní ale společnost představila menšího psího robota, který má lidem jednoduše pomáhat s domácností.

Čtyřnohý SpotMini není nijak velký, jedná se o menší verzi BigDog, drobeček to je ale jen v porovnání s ostatními modely. Tento nejnovější robot je navržen k tomu, aby s lidmi žil v jejich domácnosti a pomáhal jim s méně příjemnými pracemi, jako je například mytí nádobí. SpotMini váží asi 25 kilogramů a je vysoký 60 centimetrů.


Na videu, které Boston Dynamics zveřejnilo, je vidět, jak malý SpotMini vystoupí z řady dalších robotů a pak si to zamíří přímo do domácnosti. To už má na místě, kde by u psa měla být hlava, nasazené robotické manipulační rameno. Když se toto rameno vysune, robot trochu připomíná žirafu. Na jeho konci je úchopné zařízení, které vypadá jako tlama a které slouží k veškerým operacím. Není tedy problém, aby robot svému majiteli takto přinesl třeba plechovku s pitím.

SpotMini funguje jako robotický sluha, který je schopný podlézat třeba i pod stolem. Robotický pes se předvádí i v ohledu svých dalších pohybových schopností, dokáže i se kroutit, problém není ani chůze do schodů, Boston Dynamics se snaží mít i v tomto ohledu své roboty propracované. Dobře si také poradí v kuchyni, kde skládá nádobí do myčky a odpadky vyhazuje do koše. Aby společnost demonstrovala robotovu schopnost se samostatně postavit na nohy, nechala ho i uklouznout na banánové slupce. Po ošklivém pádu se však s pomocí robotického ramena zvedl jakoby nic.

Robot SpotMini si tedy dokáže díky sadě navigačních a dalších senzorů na vnímání prostředí poradit samostatně, od člověka jen potřebuje, aby mu zadal úkoly. Na jedno nabití takto dokáže zatím fungovat 90 minut. SpotMini se jen tak do skutečných domácností ještě ale nepodívá, protože se stále jedná o prototyp. Na to, aby domácí mazlíček nosil místo kosti na hraní vychlazené pití, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Vývoj je však na správné cestě.

Zdroje: engadget.com, YouTube

reklama