reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rocket Lake nabídnou taktovací funkci známou z platformy procesorů Ryzen

4.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Rocket Lake nabídnou taktovací funkci známou z platformy procesorů Ryzen
Ještě zbývá zjistit, jak přesně nová funkce v BIOSu počítačů s procesory Rocket Lake-S od Intelu funguje, ale je zřejmé, že bude víceméně odpovídat nastavení taktu sběrnice Infinity Fabric v procesorech Ryzen. 
Intel se chystá vypustit své Rocket Lake-S na konci tohoto měsíce, ale tyto procesory již pracují v počítačích koncových zákazníků zvláště v Německu, kde je začal předčasně prodávat obchod Mindfactory. I díky tomu se dozvídáme, že Core i7-11700K zřejmě naráží na své limity, respektive limity svého paměťového kontroleru na hranici DDR4-3733. Právě proto se může hodit nová funkce, která je na deskách MSI označena jako CPU IMC : DRAM Clock. 
 
 
Zvláště majitelé počítačů s procesory Ryzen (snad) dobře vědí, jak je to s taktem Infinity Fabric a paměťového kontroleru, což nám prozradilo samotné AMD už v roce 2017. Infinity Fabric, sběrnice propojující jednotlivé core a uncore části procesoru, je taktována na frekvenci odpovídající té, na níž fyzicky běží paměťový kontroler. Čili při použití dnes obvyklých DDR4-3200 jde o 1600 MHz a ve výsledku platí, že FCLK = UCLK = MEMCLK. 
 
 
Čili pokud použijeme rychlejší paměti, nutíme tím jednak paměťový kontroler a vedle něj i Infinity Fabric pracovat na vyšších taktech, což s sebou nese vyšší výkon, ovšem s tím, že takové takty už tato sběrnice nemusí zvládat. V takovém případě je tu právě možnost jejích asynchronního nastavení, což ale s sebou přinese nevýhodu ve vyšších latencích, čili my sice pak můžeme provozovat paměti na vyšších taktech, ale jejich přínos může srazit právě asynchronní nastavení Infinity Fabric. 
 
Výše uvedená fotka z BIOSu desky MSI Z490I Unify ukazuje dvě nastavení, a sice takty paměťového kontroleru (IMC) a pamětí DRAM v poměru 1:1, které bude výchozí a pak je tu 1/2:1, kdy bude kontroler evidentně pracovat na polovičním taktu, i když je otázka, jak přesně to má fungovat a co přesně znamená možnost automatického nastavení. 
 
Nesmíme také zapomenout na to, že Rocket Lake-S byly trošku zpožděny proto, aby Intel mohl rozšířit nové mikrokódy, takže onen zmíněný limit DDR4-3733 pro IMC:DRAM v poměru 1:1 nemusí platit. Intel by zde byl ostatně trošku v nevýhodě, neboť moderní Ryzeny 5000 zvládnou bez asynchronního nastavení i DDR4-4000.
 
Server Tom's Hardware ještě zmiňuje provedené testy na procesoru Core i7-11700K, kde byly využity paměti DDR4-4000 v asynchronním režimu a DDR4-3600 v synchronním a výsledek byl 61,3 ns (latence, AIDA64) vs. 50,2 ns. Jenomže paměti na vyšším taktu běžely s časováním 18-20-20-40 1T a na nižším pak s 14-14-14-34 2T, takže si raději počkejme na nějaký lepší test.  


reklama