reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rodina Radeon RX 500: Vega 10, Vega 11 i Polaris

15.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Rodina Radeon RX 500: Vega 10, Vega 11 i Polaris
O rodině Radeonů RX 500 bychom se z oficiálních zdrojů měli více dozvědět v poslední únorový den, ovšem jsou tu i neoficiální informace, které hovoří o úplné řadě. Ta má čítat grafické čipy Vega 10, Vega 11 i Polaris.
Server wccftech uvádí, že tyto informace pochází od spolehlivého zdroje, ale také že ještě několik měsíců potrvá, než AMD vypustí do světa jakoukoliv novou desktopovou kartu pro naše PC, čili leccos se může ještě změnit. Každopádně, chystat se má celá nová řada, která nahradí novogenerační torzo, jaké známe pod označením Radeon RX 400. AMD představením grafických karet s čipy Polaris umožnila NVIDII, aby díky svému podařenému hi-endu generace Pascal slízla smetanu, což se také projevilo na finančních výsledcích této firmy. AMD samotné také slušně vydělalo na svých nových kartách, ale v porovnání s NVIDII to bylo slabé. Za tím stojí i fakt, že v dnešní době už se nebývale vydělává na kartách vyšších tříd, o které je velký zájem (GTX 1070, GTX 1080), zatímco AMD má v generaci Polaris přinejlepším střední třídu (RX 480).





Série Radeon RX 500 by to měla napravit především tím, že konečně využije výkonná GPU, která známe jako Vega 10. AMD již má o těchto kartách zasílat informace svým AIB partnerům jako Sapphire, PowerColor, atd. Ti tak sdělují, že RX 500 má za úkol kompletně nahradit dnešní modely, ať už ze série RX 400 nebo starší. Slibují vyšší výkon i efektivitu a že budou plně srovnatelné s generací Pascal.

O čipu Vega 10 už víme, že využije 4096 Stream procesorů architektury GFX9 a paměti HBM2, přičemž jeho AI verze na Radeonu Instinct MI25 má výkon 12,5 TFLOPS v FP32. Toto GPU bude i součástí herní série Radeon RX 500 a uplatnit se má alespoň na dvou kartách (podobně jako GP104 na GTX 1080 a 1070). Otázky se točí kolem pamětí HBM2 a ne ani tak s ohledem na kapacitu, jako propustnost. Dnes to vypadá, že pokud AMD skutečně využije jako na kartách Fury paměti od firmy SK Hynix, pak Vega nebude mít k dispozici ani propustnost karet s HBM první generace, což bylo 512 GB/s.

SK Hynix má totiž pro první letošní kvartál k dispozici HBM2 s výkonem jen 1,6 Gb/s na pin, což umožní dosáhnout propustnosti celého paměťového systému kolem 410 GB/s. HBM1 sice měly 1 Gb/s na pin, ale použily se také čtyři čipy s dvakrát širším rozhraním, zatímco GPU Vega má mít jen dva paměťové čipy s polovičním rozhraním, takže i přes nárůst propustnosti na pin při využití zmíněných 1,6Gb/s pamětí půjde propustnost dolů. Zde bych ale byl ještě velice opatrný s tvrzením, že AMD chystá opravdu takovéto řešení. Hotové karty by měly dorazit někdy v květnu, takže zde zatím žádná změna.

Co ale bude hrát roli nového mainstreamu, Vega 11, nebo Polaris? Logicky by to měla být právě Vega 11, která prý nahradí Polaris 10 a uplatnit se má na kartách s cenami pod 300 dolarů. Zde už nelze očekávat využití pamětí HBM2 a zapotřebí asi nebudou ani GDDR5X, takže nejspíše půjde o staré známé HDDR5.

Grafická jádra Polaris by pak už měla být vyhrazena pro low-endové modely RX 500. Dříve se mluvilo o tom, že AMD představí efektivnější/výkonnější verze GPU série Radeon RX 400, ale to se nestalo. Nyní se opatrně mluví o tom, že řada RX 500 bude obsahovat trošku vylepšená GPU Polaris a pravděpodobně půjde o karty jako Radeon RX 560, nástupce dnešních RX 460.

Zdroj: wccftech
reklama