reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rover Curiosity oslavuje devět let na Marsu, kudy vede jeho cesta?

27.8.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Rover Curiosity oslavuje devět let na Marsu, kudy vede jeho cesta?
Robotické průzkumné vozítko Curiosity, které se nachází na Marsu, slaví už devátý rok svého provozu. Při této příležitosti vydala NASA JPL video, ve kterém je možné vidět záběry z Marsu a cestu tohoto vozítka.
V poslední době se ve spojení s Marsem a NASA mluví zejména o novém roveru Perseverance, který už několik měsíců brázdí povrch rudé planety. NASA má ale na Marsu i jiné a starší robotické průzkumné vozítko. Je jím Curiosity, které se na planetě nachází necelou dekádu. 
 
Rover Curiosity nyní oslavil už devátý rok své průzkumné cesty, při které urazil už více než 25 kilometrů. V srpnu roku 2012 přistál v Galeově kráteru a vydal se na svou pouť. Nyní stoupá na horu Mount Sharp neboli Aeolis Mons, jež se nachází ve středu tohoto kráteru. 
 
NASA Jet Propulsion Laboratory k tomuto výročí vydala video, v němž ukazuje jednotlivé části Marsu, jež je možné vidět z panoramatického snímku, který Curiosity nedávno vyfotografoval. Ve videu jsou záběry na místa, kterými rover projel a také ukázka směru, jímž se má podle plánu JPL v nejbližší době ubírat. 
 
 
Abigail Fraeman, vědkyně z NASA JPL, ve videu poukazuje na ložisko tmavého písku, které musela sonda Curiosity objet, aby se dostala výš na horu a neuvízla při výstupu v nepříznivém terénu. Zajímavý je i fakt, že v zimním období je na Marsu velmi dobrá viditelnost, protože v atmosféře není tolik prachu - od Curiosity je tedy možné dohlédnout až k okraji Galeova kráteru, který je vzdálený asi 32 kilometrů. 
 
Curiosity nyní dorazil k oblasti, která je bohatá na horniny obsahující sulfáty. Právě tyto vzorky hornin by mohly vědcům napovědět, jak se v dávných dobách měnilo podnebí na Marsu a možné příznivé podmínky pro život. O drobných skalnatých útvarech, které se na záběrech ve videu také objevují, si vědci myslí, že byly vytvořeny podzemní vodou. 
 
Video ukazuje i místo, kde sonda pomocí své robotické paže vyvrtala horninu pro sběr vzorků. Curiosity se v tomto roce vydá vstříc úzkému průsmyku mezi skalami na úbočí Mount Sharp, tým výzkumníků z JPL si od pokračování průzkumné cesty slibuje další zajímavá data a objevy.
 


reklama