reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor s OCZ: Toshiba je požehnáním

7.5.2014, Jan Vítek, rozhovor
Rozhovor s OCZ: Toshiba je požehnáním
Společnost OCZ se nedávno stala součástí Toshiby, která jí pomohla vyřešit existenční potíže a poskytla nejen finance, ale také přístup k pamětem NAND Flash. Tobias Brinkmann nám v rozhovoru osvětlí, co můžeme od OCZ dále čekat.






Tobias Brinkmann Vice President Global Marketing, OCZ Storage Solutions



1. Co se změnilo po akvizici OCZ Technology a jejím přechodu k Toshibě? Co bychom měli jako zákazníci vědět?

V poslední době jsme postrádali přímý přístup k pamětem NAND, což je na dnešním trhu s SSD důležité, abychom mohli zůstat konkurenceschopní a řadit se mezi důležité firmy. Toto je pro nás největší změna, která se udála po akvizici.

Trh s SSD je dnes v IT průmyslu jedním z nejrychleji rostoucích segmentů. Podle analytiků tento trh v roce 2017 dosáhne hodnoty 23 miliard dolarů, takže přímý přístup k pamětem NAND bude velmi podstatnou výhodou.

Naším cílem je nyní získávat podíly na trhu se spotřebitelskými i podnikovými SSD. Právě OCZ byla mezi několika prvními společnostmi, které v roce 2008 představily první modely SSD pro běžné spotřebitele. Od té doby jsme si vybudovali širokou základnu patentů a duševního vlastnicví, ať už díky vlastnímu výzkumu a vývoji či díky akvizicím. Náš kontroler Barefoot 3 je jedním z nejvýkonnějších modelů na trhu, pokud ne tím vůbec nejvýkonnějším, zvlášť pokud jde o dlouhodobý výkon.

Nyní máme všechny čtyři pilíře nutné k tomu, abychom na trhu rostli: kvalitní firemní kontroler, software, firmware a přímý přístup k pamětem NAND.



2. Jaké jsou výhody a nevýhody nového postavení firmy OCZ jako součásti Toshiby? Přežije OCZ jako značka pro SSD?

OCZ Storage Solutions je sice součástí Toshiba Group, ale bude pracovat jako samostatná skupina. A jako taková bude prodávat SSD pod vlastní zavedenou značkou. Nevidím žádné nevýhody našeho nového statutu. Fakt, že jsme nyní část největšího světového výrobce pamětí NAND, je velmi dobrý pro nás, ale i pro celý trh, stejně jako pro koncové zákazníky.

Když se podíváte na tento trh jako na celek, v posledních letech jste mohli zaznamenat posilování spotřebitelského i podnikového segmentu. Celý trh s SSD stále vykazuje výjimečný růst a osobně souhlasím s analytiky z firem IDC a Gartner, že v budoucnu přežije jen několik značek. Ne mnoho jich je totiž přímo napojeno na továrny na paměti NAND a ještě méně jich investovalo do vývoje vlastních kontrolerů a potřebných technologií. S dalším vývojem pamětí NAND bude vzrůstat poptávka po technologiích, které dokáží využít všech dostupných vlastností a odemknou plný potenciál pamětí příštích generací. Věříme, že v tomto ohledu dokážeme poskytnout velmi schopné řešení.



3. Bude OCZ víceméně nezávislé ve výzkumu a vývoji svých vlastních produktů?

Jelikož budeme fungovat jako samostatná skupina, znamená to, že i náš výzkumný tým zůstane nedotčený a nezávislý. Nicméně jako část Toshiba Group budeme také úzce spolupracovat na celkové strategii a vývoji nových produktů. Jednou našich velkých výhod bude také to, že budeme mít přístup k informacím o technologiích NAND, které by nám jinak zůstaly zapovězeny. To je velmi užitečné, když přijde na vývoj specifických funkcí a zvyšování výkonu a výdrže koncových produktů.



4. Co je největší výzvou, které SSD budou muset v příštích letech čelit? Je postupně klesající životnost pamětí NAND Flash reálnou a potenciálně i fatální hrozbou?

Dle mého názoru není klesající životnost pamětí NAND problém. Vezměte si naši vlajkovou loď, řadu Vector, která má záruku 5 let nebo 50 GB zapsaných dat denně. To je objem, který nedokáže využít žádný běžný uživatel.

Technologie SSD musí být především inovativní, což se děje díky novým formátům, zvyšujícímu se výkonu, novým funkcím, snižující se ceně a také snaze o další rozšiřování na trhu.



5. Dočkáme se brzy cenově dostupných produktů s výkonem, který přesáhne limit rozhraní SATA 6 Gbps? Tedy například s rozhraním NGFF či SATA Express.

Věřím, že brzy se přejde na nové formáty, jako jsou NVMe, M.2 a jiné, které pomohou k další diverzifikaci trhu a rozšiřování SSD. To můžeme očekávat především v roce 2015 a dalších letech.



6. Existuje opravdu potřeba prodávat a kupovat výrazně rychlejší SSD? S ohledem na výkon, spolehlivost a cenu, co si myslíte, že je nejdůležitější pro zákazníky nyní a úspěch na trhu v budoucnu?

Vždy by tu měla být snaha o zvyšování výkonu, ale ne na úkor spolehlivosti.

Věnovali jsme mnoho energie k výrobě SSD se stabilním výkonem a věřím, že právě toto je jeden z klíčových faktorů, který by měl zákazník při výběru zohlednit. Každé nové SSD je rychlé, ale z podstaty pamětí NAND Flash se postupem času "špiní" a výkon klesá. U nejnovějších modelů Vertex a Vector se nám povedlo tento problém minimalizovat, aby zákazníci měli k dispozici vysoký výkon po celou dobu životnosti svých SSD.



7. Na jaké nové produkty se můžeme těšit?

Pro nadšence a uživatele potřebující vysoký výkon pro své pracovní stanice je právě ve vývoji nová řada RevoDrive, která využije náš vlastní kontroler a 19nm paměti Toshiba NAND Flash.

Později v tomto roce se Toshiba chystá ohlásit také SSD založená na pamětech TLC (Triple-Level Cell), která budou dostupná rovněž pod značkou OCZ. Díky tomu se budeme moci zaměřit i na trh s velmi levnými SSD.



To byly odpovědi Tobiase Brinkmanna, kterému tímto děkujeme.

Redakce Světa hardware
reklama