reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozšířená realita má dle Tima Cooka větší potenciál něž VR

15.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Rozšířená realita má dle Tima Cooka větší potenciál něž VR
Nynější velitel Applu Tim Cook v rozhovoru pro Good Morning America vyjádřil větší důvěru v technologie rozšířené reality (AR) než ve virtuální realitu (VR). Jeho samotná firma přitom experimentuje s obojím.
Včera jsme se v krátkosti podívali na to, jak vypadá trh s headsety virtuální reality. Ten aktuálně stagnuje, ačkoliv je ještě velice mladý (nebo spíše právě proto). Potenciální zákazníci čekají na dostatek her na trhu a vývojáři zase čekají na rozšíření headsetů a problém je také celkový technický stav VR systémů. Nicméně potenciál do budoucna tu jistě je, ale dle Tima Cooka z firmy Apple větší potenciál tkví v technologiích rozšířené reality. Té ostatně více věří také Microsoft a Google, kteréžto firmy se do virtuální reality moc nemíchají. Microsoft má svůj HoloLens a Google zase projekt Magic Leap.





Společnost Apple dle neoficiálních zpráv experimentuje s VR i AR, což aktuálně platí i pro Intel, který má svůj Project Alloy. Tim Cook ale míní, že právě nyní je rozšířená realita mnohem zajímavější, a to právě kvůli své povaze. VR headsety nás vizuálně zcela odříznou od reality, zatímco AR nám umožní "si sednout, mluvit s ostatními lidmi, a přitom vidět jiné věci". Můžeme také dodat, že k AR nepotřebujeme žádný objemný headset, který si musíme celý nasadit na hlavu. Stačit může jen příslušně vybavený mobilní telefon, tablet, brýle či jiné zařízení, které se používá daleko snadněji. A že je široká veřejnost připravena takové technologie využívat, to už ukázala dnes již utichající mánie s chytáním Pokémonů.

Otázka je, co přesně Apple vyvíjí a v jaké fázi se zrovna nachází. HoloLens od Microsoftu je už k dispozici, ale jde o velice drahé zařízení (3000 dolarů), které má daleko k dokonalosti. Můžeme uvažovat i o tom, že Apple chystá rozšíření pro své mobilní telefony a tablety, které by v příští generaci byly pro AR lépe připraveny a je řada cest, jak tuto technologii zpeněžit. Jak ukazuje obrázek, jednou z cest je využít ji pro nakupování. Potřebujete sedačku? Stačí vzít tablet, namířit jeho kameru na volné místo v pokoji a už nepotřebujete živou představivost k tomu, abyste se přesvědčili, jak bude daný kus nábytku v domácnosti vypadat.

Nicméně osobně si nemyslím, že by měla rozšířená realita virtuální realitě v dohledné době konkurovat. Spíše jde o dva podobné proudy, které se zatím nebudou ovlivňovat, neboť AR se zaměřuje spíše na profesionály (pokud uvažujeme právě o HoloLens) a VR zase na zábavu a hry (HTC Vive a Oculus Rift).

Zdroj: KitGuru
reklama