reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruská CPU Elbrus zatím představují pro Sber neakceptovatelnou platformu

27.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Ruská CPU Elbrus zatím představují pro Sber neakceptovatelnou platformu
SberTech, technologická odnož největší ruské banky Sber, se zaměřila na evaluaci platformy s pElbrus-8C a není z ní vůbec nadšená. Na druhou stranu se ale dozvídáme, že naděje pro tuto domácí platformu stále žije. 
Procesory Elbrus-8C od společnosti MCST si tak proklepli lidé ze SberTechu, kteří měli za úkol zjistit, zda jsou s celou svou platformou použitelné v rámci celé mateřské společnosti Sber. Ukázalo se, že jde dle hodnotících o "zcela neakceptovatelnou platformu", která nenabízí dost paměti, jež je navíc pomalá, dále je tu málo jader, nízké takty, přičemž funkční požadavky nebyly naplněny vůbec. Ovšem i přes takovéto otřesné hodnocení inženýři ze SberTechu dávají Elbrusu naději. 
 
 
Tyto procesory jsou přitom ve středu snah Ruska o hardwarové a softwarové osamostatnění, které bylo oficiálně zveřejněno před několika lety. Rusko už nechce být závislé na cizích IT technologiích, do čehož spadají také čipy Baikal, což je sice architektura ARM, ale domácí implementace. Elbrus už jsou ovšem zcela domácí včetně architektury, kterou lze označit za paralelní VLIW a její kořeny sahají až do 60. let.
 
Je také pravda, že procesory Elbrus i Baikal se už v Rusku využívají, ovšem to se je stále zdráhá nasadit v kriticky důležitých systémech, kde dosud ještě nemohou svým výkonem a kvalitou nahradit dosud používaný hardware a software. 
 
Anton Žbankov ze SberTechu srovnával Elbrus-8C s procesory Xeon Cascade Lake, které jsou sice již samy zastaralé, ale stále široce používané a oproti ruským procesorům nabídnou mnohem lepší vlastnosti, a to ani nejde o ty nejlepší modely. Máme tu konkrétně následující hardware, který byl posuzován: 
  • Elbrus-8C: 8C/8T, 1,30 GHz, 16MB L3, 70W TDP, čtyřkanálové DDR3-1600, 28nm, 250 FP64 GFLOPS
  • Intel Xeon Gold 6230: Cascade Lake-SP, 20C/40T, 2,10 – 3,90 GHz, 27,5MB L3, 125W TDP, 14nm
  • Elbrus-8CB: nová microarchitektura, 8C/8T, 1,50 GHz, 16MB L3, 90W TDP,  čtyřkanálové DDR4-2400, 28nm, 576 FP64 GFLOPS
Elbrus-8C se ukázaly ve dvou a čtyřpaticových serverech a posuzovány byly vedle dvoupaticových serverů s Xeony. Co se týče Elbrus-8CB, právě ty představují onu zmíněnou naději, ale ještě ne dostupné procesory. SberTech pochopitelně posuzoval ruskou platformu především s ohledem na vlastní potřeby, nasazení a aplikace a my se dozvídáme, že ve SPEC CPU 2017 a PGbench/PostreSQL byla oproti Cascade Lake-SP až 3x pomalejí a v Javě měla 23 až 26x vyšší odezvu. Krom novější verze 8CB je tu i naděje v dalších softwarových optimalizacích, které by mohly výkon vylepšit, ovšem to si vyžádá další čas. 
 
Na druhou stranu byl Žbankov i tak výkonem Elbrus-8C překvapen a v podstatě očekával, že ani nebudou správně fungovat, nicméně ani tak zatím nedává jejich nasazení ve Sberu žádný smysl. 


reklama