reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 3 5300G se ukazuje v dalších testech

8.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 3 5300G se ukazuje v dalších testech
APU Ryzen 3 5300G od AMD se bohužel nedostalo do maloobchodu coby samostatně prodávané zboží a že je to škoda, to ukazuje i další test tentokrát od serveru TechSpot. Co nám prozradí? 
Ryzen 3 5300G byl nedávno otestován i na Tom's Hardware, kde se zvláště po přetaktování ukázal ve velice dobrém světle jako APU, které příliš nezaostává ani za výkonnějšími a mnohem dražšími modely Ryzen 5 5600G a Ryzen 7 5700G. AMD má sice aktuálně na trhu již dost procesorů Ryzen 5000, které zlevňují mnohdy i výrazně pod doporučené částky, jenomže APU jsou založena na zcela jiném křemíku. A ten je s velikostí 156 mm2 téměř dvakrát větší než Zen 3 CCD, což jej samozřejmě prodraží.
 
AMD pochopitelně nemá velkou motivaci prodávat takové čipy na trhu v APU, které by stály nejspíše ani ne čtyři tisíce korun a které by ohrožovaly prodeje dražších Cezanne. 
 
 
Ryzen 3 5300G přitom papírově oproti lepším modelům nevypadá na první pohled tak dobře. Má jen čtyři fyzická jádra, poloviční L3 cache (8 MB) a grafiku se 6 CU oproti 7 a 8 CU u výkonnějších verzí. Jenomže čtyři jádra s SMT mohou pro dané účely low-endového herního PC bohatě stačit, zvláště když moc netrpí jejich takty a zbytek můžeme dohnat přetaktováním a volbou vhodné paměti, jak ukázali právě už na Tom's Hardware. Ale co se dozvíme z testu na TechSpotu?
 
Procesorové testy spíše přeskočíme a zaměříme se opět na herní, ale ještě dříve tu máme test spotřeby, v němž byl Ryzen 3 5300G s pouhými 111 W (celý systém) nejlepší ze všech a úspornější i oproti modelu Ryzen 5 3400G. 
 

Testy iGPU bohužel nebyly tak podrobně zpracovány jako na THW, ale máme tu řadu titulů jako Raibow Six Siege, AC: Valhalla, SOTR, Horizon Zero Dawn, Watch Dogs Legion či Doom Eternal, čili hlavně spíše náročnější AAA hry, kde nelze očekávat vysoké FPS ani na Full HD s s omezenými detaily. Ovšem je tu i Dota 2 nebo CS:GFO, kde 5300G samozřejmě nemá problém grafiku rozhýbat alespoň na 60 FPS se slušnými detaily. 
 
 
APU bylo ale také přetaktováno, respektive jeho iGPU, a to na 2400 MHz, což bylo do grafů rovněž zaneseno a potvrzuje se, že v takovém případě se 5300G zcela vyrovná nepřetaktovanému 5700G. Škoda jen, že se nedozvíme, jaké paměti DDR4 byly v testu použity. 
 
Trošku překvapivý je také mnohdy jen velice mizivý odstup od APU Ryzen 5 3400G, který v řadě her jako AC: Valhalla, SOTR, Watch Dogs Legion či F1 2020 vůbec nestojí za řeč. Zde by se nám hodilo i srovnání výkonu s přetaktovaným 3400G, ale toho se už bohužel nedočkáme.


reklama