reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S dronem THOR bude Airbus testovat i umělou inteligenci

16.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
S dronem THOR bude Airbus testovat i umělou inteligenci
Dron THOR od společnosti Airbus, který byl představen na letecké výstavě v Berlíně, neslouží jen jako demonstrace výroby pomocí 3D tisku, ale i jako testovací zařízení pro nové konstrukce či umělou inteligenci.
Společnost Airbus vyrobila 3D tiskem svůj dron THOR (celý název zní Test High-tech Objectives in Reality), který je díky tomuto způsobu výroby velmi lehký. Na své 4 metry na délku váží jen 21 kilogramů. Kromě nutných elektronických součástek je tak celý vyrobený jen pomocí 3D tisku.

Airbus si s tímto dronem nejenom vyzkoušel sestavit ze součástek vytištěných 3D tiskárnou téměř celé zmenšené letadlo, ale výsledný dron THOR se bude používat na testování různých 3D tištěných částí, konstrukcí a také umělé inteligence. Bude sloužit jako testovací dron pro různé nové návrhy a technologie. Aby bylo možné testovat různé konstrukční vlastnosti, nové testovací drony THOR budou mít modulární design, takže bude možné spoustu věcí měnit, například typy křídel.

Už nyní se v německém Centru pro aplikovaný letecký výzkum, které se nachází konkrétně v Hamburku, vyrábí několik nových testovacích modelů dronu THOR. Ty budou mít vyměnitelná křídla, aby Airbus mohl testovat různé struktury a materiály, například pružná křídla vyrobená z plastu, který je pro větší pevnost vyztužen uhlíkovými vlákny.





Detlev Konigorski z technologického oddělení společnosti Airbus prohlásil, že dron THOR slouží pro testování s nízkým rizikem a především že pro společnost znamená zrychlení vývoje, protože toto bezpilotní letadlo umožňuje zkoušet nové technologie, jež jsou ještě ve fázi vývoje, hned v reálných podmínkách. Dron tedy nemá představovat nový design skutečných letadel od Airbusu.

Pokud bude chtít společnost Airbus testovat nějakou novou technologii, nebude trvat moc dlouho, než si vývojáři postaví nový testovací model dronu THOR. Díky 3D tisku tento proces výroby nebude ani příliš nákladný. Podle Airbusu jsou schopní vytisknout všech 60 potřebných částí za sedm týdnů, následné sestavování a přidávání potřebných elektronických součástek zabere dalších asi 14 dní. Za devět týdnů by tedy měl být zkušební dron schopný testovat, co je potřeba.

S dronem THOR plánuje Airbus testovat i umělou inteligenci. Dron by tak měl být schopný pilotovat sám bez zásahů člověka a v pořádku se dostat na požadovanou destinaci. Počítá se především s identifikací překážek a také tomu, že se jim bezpilotní letadlo následně vyhne. Pokud se však pokus nepovede a dron THOR spadne a rozbije se, společnosti Airbus to žádné vrásky dělat nebude. Jednoduše si pomocí 3D tisku postaví nový testovací model a bude zkoušet dál.

Zdroj: 3ders.org
reklama