reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SAE plánují v roce 2024 vyslat svůj lander na Měsíc

1.10.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
SAE plánují v roce 2024 vyslat svůj lander na Měsíc
O zdolání Měsíce se už pokoušely sondy z různých zemí, nyní se zapojují Spojené arabské emiráty a plánují vyslat k přirozené družici Země svůj přistávací modul. Lander by se měl k Měsíci vypravit v roce 2024. 
Spojené arabské emiráty se pustily do projektu, který by měl na Měsíc dopravit nepilotovaný přistávací modul, jenž má být vyvíjen inženýry ze SAE. Viceprezident SAE a emír Dubaje Muhammad bin Rášid Ál Maktúm na svém twitterovém účtu sdělil, že lander má zahájit svou misi do roku 2024. 
 
Sonda přistane na povrchu Měsíce a bude se pohybovat v oblastech, které ještě nebyly prozkoumány v rámci misí s astronauty. Momentálně ještě není známo, kterých lokalit se to přesně bude týkat a kým bude lunární lander vynesen do vesmíru. Sonda pro průzkum Měsíce by měla být vybavena dvěma kamerami s vysokým rozlišením, termální kamerou, mikroskopickou kamerou a dalšími potřebnými zařízeními. 
 
 
Pokud by se mise s přibližně desetikilogramovým roverem úspěšně povedla, stanou se Spojené arabské emiráty po USA, bývalém Sovětském svazu a Číně čtvrtou zemí, které se povedlo přistát na Měsíci. Neúspěšně se sondu na Měsíc pokusily vyslat i některé další země, jako je Izrael nebo Indie. 
 
Mise by měla být postavená především na práci odborníků přímo ze Spojených arabských emirátů a měla by sloužit k posunutí tamějšího vědeckého výzkumu vpřed. Oproti tomu sonda mířící na Mars, kterou letos v červenci SAE úspěšně vypravily na dlouhou cestu k rudé planetě, byla vyvinuta ve spolupráci s řadou zahraničních subjektů a sestavena na americké University of Colorado. Spojené arabské emiráty si také stanovily další a velmi ambiciózní cíl týkající se Marsu, a to vybudovat do roku 2117 na rudé planetě lidskou kolonii. 
 


reklama