reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda ze SAE úspěšně odstartovala a zamířila k Marsu

21.7.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Sonda ze SAE úspěšně odstartovala a zamířila k Marsu
Tento rok se nese ve znamení Marsu. Jednou ze sond, která se letos k rudé planetě vypravuje, je Hope od Spojených arabských emirátů. Sonda na palubě rakety včera úspěšně odstartovala a míří k Marsu.
Mise Spojených arabských emirátů nazvaná příznačně Hope (tedy v překladu Naděje) úspěšně odstartovala z japonského Kosmického centra Tanegašima v pondělí 20. července 2020. Sondu vynesla do vesmíru raketa Mitsubishi H-2A a nyní míří k orbitě rudé planety, kde má být po celou dobu oběhu Marsu okolo Slunce - tedy 687 dní. Mise, která je pro SAE první svého druhu, vyšla na 200 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu téměř 4,7 miliardy Kč. 
 
Sonda Hope má dorazit na oběžnou dráhu Marsu v únoru příštího roku. Tento termín se také shoduje s padesátým výročím sjednocení a vzniku Spojených arabských emirátů. Cílem mise je především získání podrobnějších informací o atmosféře a měnícím se počasí na Marsu, což je jeden z důležitých poznatků pro budoucí mise lidských astronautů na rudou planetu. Sonda bude mít za úkol zkoumat odlišnosti klimatu v jednotlivých regionech planety a také měnící se klima v různých obdobích během ročního cyklu. Marsovská sonda je pro tyto účely vybavena multispektrální kamerou a spektrometry pro ultrafialovou a infračervenou část spektra.
 
Pondělní start rakety se sondou je možné zhlédnout ve videu níže, samotné odpočítávání začíná ke konci 54. minuty záznamu. 
 
 
Léto roku 2020 je na mise k Marsu bohaté, sonda Spojených arabských emirátů není jediná, která k Marsu zamíří. Zatímco Hope se už k rudé planetě přibližuje, další dvě mise na Mars se připravují na start. Příhodné startovací okénko využije i čínská mise Tianwen-1, která má za cíl na Mars dopravit orbiter, lander a rover a zaměřit se na geologii rudé planety. Čínská mise Tianwen-1 má startovat již zanedlouho, a to 23. července 2020. 
 
Další a velmi očekávanou misí je Mars 2020, kdy NASA 30. července 2020 vyšle k rudé planetě rover Perseverance o hmotnosti 1043 kg. Perseverance by měl Marsu dosáhnout v únoru příštího roku a na povrchu rudé planety bude mít za úkol zkoumat a sbírat vzorky, které by později mohly být odeslány na Zemi pro podrobnou analýzu. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama