reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Salvádor prosadil Bitcoin jako oficiální měnu, těžit ho chce díky sopkám

10.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Salvádor prosadil Bitcoin jako oficiální měnu, těžit ho chce díky sopkám
Před pár dny jsme vás informovali, že by salvádorský prezident chtěl zavést kryptoměnu Bitcoin jako oficiální měnu vedle dolaru. Nyní se tak skutečně stalo, návrh byl přijat značnou většinou.
Je to jen pár dní, co jsme se dozvěděli, že by se Salvádor chtěl stát první zemí na světě, která by přijala kryptoměnu Bitcoin jako své oficiální platidlo. Prezident Nayib Bukele nyní může slavit, zemi dovedl k tomuto prvenství, a to s poměrně výrazným rozdílem při hlasování. Pro návrh totiž hlasovalo 62 z 84 poslanců.
 
Nayib Bukele
salvadorský prezident Nayib Bukele, autor: AndreX, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Com
 
Zákon přináší i několik logických konsekvencí. Protože půjde o oficiální měnu, prodej Bitcoinu nebude předmětem daní z příjmů v případech, kdy jimi nejsou ani normální měny (pouhé zvýšení hodnoty Bitcoinu není bráno jako kapitálový zisk). Jak se ale Salvadořané poperou s vysokou volatilitou kryptoměny, to ukáže až čas.
 
Na budování infrastruktury pro platby Bitcoinem bude Salvádor spolupracovat se společností Strike. Spolupracovat chce ale i s firmou LaGeo, neboť by chtěl využít zdejší sopky pro získávání geotermální energie pro těžbu této kryptoměny.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama