reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 850 Pro se 4 TB zatím nepřijde, nejsou paměti a brzy to lepší nebude

24.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Samsung 850 Pro se 4 TB zatím nepřijde, nejsou paměti a brzy to lepší nebude
Už v minulém roce Samsung rozšířil svou nabídku modelů 850 EVO o nový 4TB model a zákazníci čekali, kdy dojde také na 850 PRO. Ten se měl objevit na CES, ale nestalo se tak a vypadá to, že ani v blízké budoucnosti se tak nestane.
O chystaných 4TB Samsung SSD 850 PRO jsme slyšeli už v roce 2015, ovšem na rozdíl od SSD 850 EVO ještě nedorazily na trh, přičemž 4TB modely EVO seženeme i u nás, i když za cenu nad 40 tisíc korun. To je ale vzhledem k cenám SSD celkem očekávaná cena, přičemž 4TB SSD 850 PRO by dle toho měl stát spíše kolem 50 tisíc korun.





Každopádně zákazníci čekali, že Samsung nedlouho po 4TB 850 EVO představí i verzi PRO, která nakonec měla dorazit na letošním CES. Nicméně už loni v prosinci se začalo uvádět, že na trhu existuje vysoká poptávka po pamětech NAND Flash, která v kombinaci s masovým přechodem výrobců na 3D technologie způsobuje jejich nedostatek. To se naštěstí u nás na cenách SSD Samsung neprojevilo vůbec, nebo pouze minimálně, ale dopady jsou evidentně i jiné.

Zástupce samotného Samsungu potvrdil, že 4TB 850 PRO nebyl vypuštěn na trh z důvodu nedostatku pamětí, a to i přes fakt, že Samsung sám pro sebe vyrábí potřebné NAND Flash, RAM i kontrolery. Potřebuje však dodávky pamětí přesměrovat tam, kde jsou zapotřebí více, což znamená populárnější a cenově dostupnější produkty. Přeci jen 4TB SSD není jen tak pro každého zákazníka a potřebné paměti mohou namísto v jednom jediném SSD posloužit v daleko více jiných produktech.

Znamená to ale také, že nedostatek pamětí NAND Flash je stále aktuální, a tak není vyloučeno, že ceny SSD budou v nejbližší době dále stoupat. Jak už bylo uvedeno, v případě SSD firmy Samsung se to neprojevilo, ale co se týče modelů jiných firem (Transcend, Plextor, Kingston), tam už je to jiné. Růst jejich cen se nezastavuje ani po Vánocích a z nejnovějších zpráv to rozhodně nevypadá na brzké zlepšení.

Zdroj: KitGuru
reklama