reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung v příštím roce: až 4TB 850 Pro a další novinky

22.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung v příštím roce: až 4TB 850 Pro a další novinky
Vedle nových SSD 950 PRO si společnost Samsung připravila i další novinky, které se ale dostanou na trh v příštím roce. Mezi ně se zařadí až 4TB model 850 PRO, dále 1TB SSD 850 EVO a další novinky.
Samsung tedy v oblasti SSD vůbec nelení a krom zbrusu nových SSD 950 PRO představil své plány pro příští rok. Ty zahrnují především využití zbrusu nových 48vrstvých pamětí V-NAND třetí generace, které nastoupí za aktuální 32vrstvé paměti. Čili už jen navýšením počtu vrstev se kapacita výsledných čipů zvedne na 1,5násobek a vedle toho by . Tyto paměti již Samsung začal vyrábět ve velkém, aby byly připraveny pro nové modely SSD a konkrétně jde o 256Gb (32GB) čipy





Právě díky nim bude Samsung schopen nabídnout až 4TB SSD 850 PRO, přičemž dnes je nově k dispozici 2TB model, který je tedy ještě vybavený druhou generací V-NAND. Obecně se očekávalo, že Samsung představí 4TB SSD, ale že je prostě zařadí do rodiny SSD 850 PRO, to je trošku překvapivé, když využije zbrusu nové paměti. Nicméně jestli má jít stále o SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, je to v podstatě jedno. Od nových pamětí se totiž očekává vyšší výkon, ale už dnešní SSD jsou dávno omezena rozhraním SATA 6 Gbps a nové 48vrstvé paměti budou pochopitelně využity i u podstatně rychlejších SSD pro M.2 nebo jiné moderní rozhraní.





Vedle toho si Samsung chystá i novou verzi SSD 850 EVO, tedy přesněji v provedení M.2, které dnes končí na 512 GB. Půjde tedy o 1TB model, opět s 3. generací V-NAND. Jinak ale Samsung ještě neohlásil žádné jiné produkty EVO s novými paměťmi. A když už je řeč o zvyšování kapacit, pak je třeba říci, že i zbrusu nové SSD 950 PRO se v příštím roce rozrostou o nový model. Ten bude mít kapacitu 1 TB a využije 256Gbit paměti V-NAND s buňkami MLC.

Co se týče podnikových modelů SSD, Samsung se rozhodl, že i v jejich případě využije paměti V-NAND a plánuje nové PM1725. Jde o karty pro PCe, jež nově využijí 3. generaci V-NAND a budou komunikovat přes 8 linek rozhraní PCI Express 3.0. Slibují tak až 1 milion IOPS při čtení. Stejně tak dostane V-NAND i rodina SSD 863 pro datová centra, čili modely PM863 a SM863.

Nakonec můžeme zmínit, že s příchodem 3. generace V-NAND začne Samsung na obalech používat jejich logo a také označení v názvu produktu.

Zdroj: Anandtech
reklama