reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung má jako první 12Gb a 4266MHz čipy LPDDR4

9.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung má jako první 12Gb a 4266MHz čipy LPDDR4
Společnost Samsung dnes ohlásila, že začala s výrobou nových paměťových čipů. Jde o úsporné LPDDR4 s kapacitou 12 Gb, které pracují na vysoké frekvenci 4266 MHz, tedy dvojnásobné v porovnání s desktopovým standardem.
Paměti LPDDR4 (Low Power Double Data Rate 4) jsou primárně určeny pro mobilní zařízení, a to právě díky své úspornosti. To jim ale nijak neubírá na výkonu, spíše naopak, oproti běžným modulům pro desktopy pracujícím na frekvenci 2133 MHz tyto paměti mají takt 4266 MHz, a tedy i dvojnásobnou datovou propustnost. Samsung je vyrábí svým 20nm procesem, který mu umožnil přijít s 12Gb čipy (1,5 GB). Pokud by se tedy použily na standardní DIMM, výsledkem by byl 12GB modul LPDDR4-4266. Ten by navíc spotřeboval o pětinu méně energie v porovnání s DDR4-2133.





Samsung je ale chce použít spíše pro další generaci mobilních zařízení, která přijdou vybavena 6 GB paměti, přičemž ty na nich zaberou stejný prostor jako dnes používané 3 GB LPDDR4 a oproti nim jsou také o třetinu rychlejší. Můžeme tedy mluvit o dvojnásobné paměťové hustotě. Joo Sun Choi, výkonný viceprezident divize Memory Sales and Marketing firmy Samsung, také k tomu poznamenal, že nové 12Gb LPDDR4 DRAM budou určeny nejen pro tablety a telefony, ale i v nových neupřesněných zařízeních, jež vytvoří zcela nové trhy. Takové paměti by jistě přišly vhod třeba firmě AMD a jejím APU, jejichž vývoj zabrzdily pomalé paměti DDR3, ale to asi Choi na mysli neměl. Samotné AMD už spíše počítá s paměťmi HBM, i když pro řadová APU se DDR4 využijí v budoucnu také.

Vedle toho všeho se Samsung pochlubil, že produktivita výroby nových 12Gb LPDDR4 vzrostla o 50 procent v porovnání s předchozími čipy, čímž má na mysli pravděpodobně výtěžnost. Na jeden wafer by se tak mělo vejít o polovinu více čipů, díky čemuž bude i jejich výroba výrazně levnější. To tedy jen v případě, když počítáme s nulovým počtem zmetků a je otázka, jak je na tom vyspělost 20nm procesu v porovnání s předchozími.

Je tedy v podstatě jisté, že 6 GB paměti LPDDR4 bude vybaven nový Samsung Galaxy S7 či jiné hi-endové modely mobilních zařízení této firmy. Spíše by nás ale zajímalo, co bylo myšleno těmi novými produkty. Snad se dočkají také uživatelé desktopových počítačů, ale v jejich případě je dobrá zpráva alespoň to, že ceny DRAM jdou dolů.

Zdroj: Hexus.net
reklama