reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 850 EVO: nástupce populárních 840 EVO

9.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Samsung SSD 850 EVO: nástupce populárních 840 EVO
SSD 840 EVO od společnosti Samsung jsou i v současné době na našem trhu jedny z nejoblíbenějších SSD, pokud tedy ne vůbec nejoblíbenější. Nyní byl oficiálně představen jejich nástupce, SSD 850 EVO s paměťmi 3D V-NAND.
Paměti 3D V-NAND využívá již před několika měsíci představený model Samsung SSD 850 Pro, který v hierarchii patří výše než modely EVO. Jejich nejnovější zástupce, Samsung SSD 850 EVO nyní tedy přichází na trh a je určen pro běžné uživatele a jejich domácí sestavy, zatímco modely Pro dle výrobce patří především do hi-end PC a malých serverů.





Nicméně SSD 850 Pro nevyužívá naprosto stejné paměti jako dnešní novinka. Pod jeho kapotou najdeme totiž 2bitové 3D V-NAND (čili se dvěma bity na buňku), zatímco nové SSD 850 EVO využívá 3bitové 3D V-NAND, od nichž můžeme očekávat celkově nižší životnost. Nicméně i ta by dle dosavadních zkušeností měla pohodlně stačit na to, aby SSD v běžném počítači bez problémů vydrželo dlouhá léta.

Samsung SSD 850 EVO přichází ve verzích s kapacitami 120 GB, 250 GB, 500 GB a 1 TB a nabídne sekvenční rychlosti až 540 MB/s při čtení a 520 MB/s při zápisu na rozhraní SATA 6 Gbps. To nepředstavuje oproti předchozí generaci žádnou změnu, ale tu jsme ani nečekali vzhledem k omezením daným právě použitým rozhraním. Nechybí tu přitom technologie Samsung TurboWrite, jež takové 1TB verzi 850 EVO umožní dosáhnout 90.000 IOPS při zápisu (4 kB).


Co se týče výdrže, pak 500GB a 1TB model má vydržet po dobu pěti let denní zápis 80 GB dat. Hodnota TBW (Total Bytes Written), čili maximální objem zapsaných dat dle specifikací, je tedy kolem 150 TB. Jenomže je naprosto jasné, že 500GB model ji kvůli dvojnásobnému počtu buněk musí mít ideálně také dvojnásobnou, což jen dokládá, že informace o životnosti musíme brát s velkou rezervou a spíše počítat s vyšší, jak ostatně ukázal i nedávný test výdrže SSD.

SSD 850 EVO budou uvedeny na trhy po celém světě na konci tohoto měsíce a při příští rok si Samsung přichystá i modely stejné řady určené pro rozhraní mSATA a M.2, které budou také založeny na 3bitových pamětech 3D V-NAND. Výrobce také doufá, že tyto modely zajistí, aby si uživatelé začali více všímat SSD s kapacitou 500 GB a vyšší, čili tomu by měly odpovídat i ceny.

Zdroj: TZ Samsung

reklama