reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung už vyrábí 10nm čipy ve velkém

17.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Samsung už vyrábí 10nm čipy ve velkém
Společnost Samsung už ve velkém počtu vyrábí 10nm čipy, a to pochopitelně pomocí procesu FinFET. Firma by nyní byla velice ráda, kdyby se co nejdříve zapomnělo na nepovedené Note 7, a tak se snaží posunout dále a upozornit na nové produkty.
Samsung tak chce představit telefony Galaxy S8 mnohem dříve, než měl v plánu a k tomu potřebuje nová SoC. Jejich výroba ale znamenala přechod na nový výrobní proces, a tím se stal 10nm FinFET, což je však zatím typ LPE - Low Power Early. Stejný proces Samsung vyvinul i pro 14nm generaci, kdy LPE byl později doplněn procesem LPP - Low Power Plus, který se stal základem pro 14nm linky GlobalFoundries, a tedy i nové grafické čipy AMD Polaris. Později budou také dostupné 14nm procesory AMD Zen.





Zástupci Samsungu říkají, že efektivita využití prostoru na křemíkovém čipu stoupla díky novému procesu o 30 procent a celkový výkon vyrobených čipů vzrostl o 27 procent. A především se dokonce o 40 procent snížila spotřeba. Znamená to ale něco pro oblast PC?

Dalo se předpokládat, že po 10nm FinFET LPE by měl následovat typ LPP, což je skutečnost a Samsung chce tento proces připravit pro příští rok. Jenomže s jeho pomocí budou vyráběny čipy pro budoucí mobilní zařízení a nevypadá to, že by tento proces měl být použit třeba pro výrobu procesorů nebo grafických čipů AMD a NVIDIA. Takové GlobalFoundries totiž plánují, že 10nm proces přeskočí a namísto něj vyvíjí už 7nm. Tomu odpovídají také plány firmy AMD, která chce možná už velice brzy přijít s čipy Vega 10 (ale zatím jen pro profesionální nasazení). To budou stejně jako Polarisy 14nm čipy, ale pak nastoupí před generací Navi ještě Vega 20, a to už má být 7nm GPU.

Co se týče Samsungu a jeho 10nm procesu, ten má být aktuálně využíván pro masovou produkci SoC Exynos 8895. Ten se chystá právě pro telefony Galaxy S8, pro něž si ale Samsung také chystá novou verzi čipu Snapdragon 830, taktéž vyráběnou 10nm procesem LPE.

Zdroj: wccftech
reklama