reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries ignorují 10nm FinFET a skočí rovnou na 7 nm

16.9.2016, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries ignorují 10nm FinFET a skočí rovnou na 7 nm
Společnost GlobalFoundries původně vzniklá odštěpením továren firmy AMD má dnes díky Samsungu k dispozici 14nm výrobní proces. Zatímco Intel i TSMC se chystají k přechodu na 10nm proces, GlobalFoundries jej přeskočí.
Nedávno jsme se podívali na to, jak GlobalFoundries připravují 12nm technologii FD-SOI, která se však nebude týkat výroby výkonných čipů, jako jsou procesory x86 a GPU. Ty jsou aktuálně produkovány pomocí 14nm technologie LPP, kterou si GloFo licencovaly od Samsungu a plánují ji v nejbližší době vylepšit a my budeme pak mluvit o 14nm technologii HP (High Performance). S výrobními schopnostmi firmy GloFo je přitom částečně spjat i osud společnosti AMD, která aktuálně využívá její 14nm linky pro výrobu GPU Polaris a budoucích CPU Zen. Krom toho může využít také služeb firmy TSMC, která také chce přejít na 10nm výrobní proces, ovšem v jejím případě má být využit pouze pro mobilní čipy, jako jsou SoC pro telefony a tablety. Pouze Intel by tak měl najet na 10nm technologii, kterou využije i pro výkonné procesory, což bude generace Cannonlake chystaná na příští či přespříští rok.





GlobalFoundries říkají, že přeskočí 10nm proces, neboť ten by nabídl jen malý nárůst výkonu a pokles spotřeby oproti 14nm a chtějí přejít rovnou na 7nm FinFET. Hodlají přitom začít s výrobou čipů již na začátku roku 2018 (půjde o omezenou výrobu, tzv. risk production), který už není moc daleko. A to je velice zajímavá informace, neboť Intel prý odsunul svůj 7nm proces až na rok 2022. Není divu, že se tak v poslední době objevují otázky, zda Intelu ohledně vývoje výrobních technologií nedochází dech. Samozřejmě jde ale zatím pouze o sliby a předpoklady, ne o realitu, takže až budou na trhu 7nm produkty vyrobené v GlobalFoundries, pak budeme moci soudit.





Co si můžeme od 7nm procesu v porovnání se 14/16nm FinFET slibovat? Dle GlobalFoundries zajistí dvojnásobnou hustotu prvků a o 30 % vyšší výkon. Firma přitom chce využít značné množství nástrojů a celého vybavení, které dnes slouží pro 14nm FinFET. Centrem vývoje 7nm procesu se stane její Fab 8 (Saratoga, New York), do níž bude v nejbližší době investováno několik miliard dolarů a která dnes vyrábí 14nm čipy. Dle neoficiálních zpráv se zde má využít také technologie EUV (Extreme-Ultraviolet Lithography), na kterou čekáme už pěknou řádku let.

Společnost GlobalFoundries se tak chce stát vedoucí firmou ve svém oboru, k čemuž jí mají dopomoci také bývali zaměstnanci IBM Microelectronics, jejíž továrny nedávno odkoupila. Právě ti mají hrát při vývoji 7nm procesu klíčovou roli a vedle toho je navázána spolupráce také s IBM Research, jejíž prezident Arvind Krishna už potvrdil, že se jeho divize bude na tomto vývoji podílet.

Uvidíme tak, zda se v uvedeném termínu podaří uskutečnit tento velký a ambiciózní skok, což by Intelu jistě přidělalo vrásky na čele. Pokud vše půjde dobře, měli bychom někdy za rok číst o tom, že GlobalFoundries přijímají první zakázky na výrobu 7nm vzorků.

Zdroj: Hexus.net
reklama