reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šance získat 8GB RX 480 zakoupením 4GB je velice reálná

7.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Šance získat 8GB RX 480 zakoupením 4GB je velice reálná
Server wccftech tvrdí, že všechny zprvu prodávané karty AMD Radeon RX 480 se 4 GB paměti jsou ve skutečnosti 8GB modely s jiným BIOSem. Prodávané jsou v krabicích, které byly jen dodatečně přelepeny, aby odpovídaly inzerované konfiguraci.
Od AMD by to tak byl dárek pro mnoho zákazníků, kteří na nic nečekali a rovnou si pořídili svůj 4GB Radeon RX 480. Ti určitě ocení možnost odemknout si plných 8 GB paměti. Problém ale je, že nyní už to nemusí pro nově prodávané kusy platit a pochopitelně vám nikdo nezaručí a nezajistí, že nově zakoupený Radeon bude skutečně přeznačený 8GB model a pak je tu i nutnost provést si na vlastní nebezpečí flash BIOSu, ale to už není tak obtížné. Měli byste to ale pochopitelně dělat až poté, co se přesvědčíte, že na kartě skutečně je přítomno celkových 8 GB RAM.





Server wccftech tak už vyzkoušel flash 4GB karty Radeon RX 480 od společnosti XFX, a to základního modelu. Použili BIOS z 8GB karty stejné firmy, a navíc modelu Black Edition, takže získali nejen více paměti, ale také byly výchozí takty samotného GPU posunuty výše. Pokud se chcete pokusit o odemknutí dalších 4 GB paměti na vaší kartě, můžete využít následující videonávod připravený právě serverem wccftech, ale vězte, že tak činíte pouze na vlastní nebezpečí. Výsledkem může tak být i to, že namísto 8GB Radeonu získáte nefunkční těžítko.


Bylo také silně doporučeno, abyste si původní BIOS grafické karty nezálohovali pomocí utility GPU-Z, neboť ta jej prý uloží jen jako 128kB soubor a ne 512kB, takže taková záloha je pochopitelně k ničemu. Doporučena je naopak utilita ATIwinFLASH. Na našem trhu je tu ale jeden podstatný problém, a sice ten, že 4GB Radeony RX 480 nejsou moc dostupné, pokud vůbec, což by se mělo zlepšit v průběhu léta.

Zdroj: wccftech

reklama