reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satelit Hitomi se prý rozpadl, JAXA se ale ještě nevzdala

5.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Satelit Hitomi se prý rozpadl, JAXA se ale ještě nevzdala
Minulý týden bylo ohlášeno, že japonský satelit Hitomi, který nám měl poskytnout unikátní pohled do světa černých děr, se vymkl kontrole a nejspíše se z neznámé příčiny roztočil. Svitla ještě naděje, že se jej podaří umravnit, ale ta už bohužel zhasíná.
Američané zaznamenali poletující kousky kolem satelitu Hitomi (známý také jako ASTRO-H či New X-ray Telescope), který se od vypuštění na nízkou oběžnou dráhu do svého spuštění choval normálně. Poté s ním ale bylo ztraceno stabilní spojení a útržkovité kontakty napovídaly, že se satelit nekontrolovaně roztočil. Americké U.S. Joint Space Operations Center sdělilo, že kolem satelitu zaznamenalo různé kousky trosek, ale nebylo jasné, z čeho jsou a jestli jsou následkem fatální nehody, nebo je tu naděje na záchranu satelitu a jeho využití dle plánu. Japonská vesmírná agentura JAXA se zaměřila na jedinou možnost, a sice navázání komunikace se satelitem a jeho ustálení na obežné dráze.





Nyní to ovšem vypadá, že Hitomi se ze své nehody opravdu nezotaví, neboť se měl celý rozpadnout. Mluví o tom holandský astronom Marco Langbroek, který udává, že Hitomi nyní obíhá Zemi ve třech velkých kusech a bezpočtu malých. Langbroek spočítal hodnotu delta-v (změna rychlosti) jednotlivých skupin trosek a udává, že těžší části byly vymrštěny dopředu (s ohledem na původní trajektorii satelitu) a menší části zase dozadu. To pokládá za indicii toho, že satelit explodoval někde ve své zadní části, což jeho největší část urychlilo. V současnosti se tedy mluví o explodující nádrži helia, která satelit zničila.

Hitomi se v průběhu minulého týdne několikrát ozval, ale za posledních několik dní už kontakt nenavázal. Astronom Jonathan McDowell (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) to pokládá za projevy umírajícího satelitu, ale dle jeho informací se JAXA ještě nevzdala. Tomu se ani nelze divit, když Hitomi byl a stále ještě je jedním z jejích hlavních projektů, který spolkl již více než 270 milionů dolarů.

Podívat se také můžete na video amatérského astronoma Paula Maleyho, který natočil rotující satelit, což naznačuje pulzování jím odráženého světla. Nyní je nejvíce pravděpodobný scénář ten, že části satelitu Hitomi někdy v polovině tohoto měsíce vstoupí do atmosféry, kde shoří.

Zdroj: Extremetech
reklama