reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Scorpion-3: motorka, která létá

22.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Scorpion-3: motorka, která létá
Létající motorka je zajímavou představou dopravy v budoucnosti. Tento létající stroj vyvíjí společnost Hoversurf a v podstatě se jedná o kvadrokoptéru, která unese jednoho člověka. Stroj tvůrci předvedli i ve videu.
Kdo by se nechtěl projet v létajícím autě, jako to zažil Marty ve filmu Návrat do budoucnosti? A co teprve létající motorka? Takový dopravní prostředek předvedla společnost Hoversurf ze San Franciska. Tato firma pracuje na vývoji netradičního dopravního prostředku, který svým vzhledem připomíná motorku. Místo kol ji ale pohání vrtule, takže se v podstatě jedná o kvadrokoptéru pro jednoho pasažéra.

Společnost se se svou létající motorkou pochlubila ve videu, kde ukazuje pokusné lety ve velké hale. Speciální motorka, která dostala pojmenování Scorpion-3, umožní jezdci podobné manévry, jako by jel po zemi. Ovládání tohoto dopravního prostředku zároveň není vůbec složité. Vývojáři dokonce tvrdí, že před letem není potřeba žádných zkušeností. Létající motorka nabízí i automatický režim.


Tvůrci létající motorky dále zaručují, že Scorpion-3 unese člověka do hmotnosti přibližně 120 kilogramů. S touto zátěží dokáže speciální kvadrokoptéra dosáhnout rychlosti přibližně 50 km/h a dostat se do výšky asi deseti metrů. Ve vzduchu dokáže létající stroj vydržet až 27 minut. Pohon zajišťují elektromotory.

Nebude se však jednat o levnou záležitost, odhad ceny byl stanoven na 150 000 dolarů, což je v přepočtu nemalá částka 3 800 000 korun. I přes vysokou cenu společnost Hoversurf věří, že podobné létající stroje budou součástí dopravy v budoucnosti.

Otázkou je však i bezpečnost dopravního prostředku v této podobě. Je jasné, že nechráněné vrtule kvadrokoptéry nejsou zrovna nejbezpečnější. Stačí dát nohu o kousek vedle a pilota před úrazem nic neochrání. Bezpečnost tak ani díky zabudovaným bezpečnostním mechanismům, které omezují maximální rychlost a výšku letadla, není příliš vysoká. Je však pravda, že design se může před uvedením na trh ještě změnit.

I když létající motorka od Hoversurf ještě není stavěná na větší vzdálenosti a dopravní prostředek je stále ve fázi vývoje, pohled na člověka vznášejícího se na kvadrokoptéře je zajímavý. Létající stroj pro jednoho pasažéra představila například i společnost Ehang, tento dron je ale plně autonomní a odřídí cestu sám. Plánuje se, že stroj od Ehangu by měl v létě začít létat v Dubaji.

Zdroje: dailymail.co.uk, engadget.com

reklama