reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate Backup Plus: 5 TB na dlani

15.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Seagate Backup Plus: 5 TB na dlani
Dnes už se nedá říci, že pokud potřebujeme vysokokapacitní disk, je třeba automaticky sáhnout po 3,5" modelu. I mobilní pevné disky dosahují velice slušných kapacit, což dokazuje nyní i 5TB modely Backup Plus Portable od Seagate.
Desktopové disky pochopitelně v kapacitě i ceně za gigabajt stále vedou, a to jednoduše proto, že mají k dispozici podstatně vyšší záznamovou plochu na svých plotnách, čemuž mobilní disky nemohou konkurovat. Jenomže přenosné desktopové disky zase nemohou nabídnout to, co mobilní, a sice bezproblémové napájení z jednoho kabelu, skrz nějž tečou i data. Potřebují totiž jednak především více energie a také 12V napětí, které by si sice mohly vytvořit samy, ale když je připojíme k běžnému USB portu, nemají z čeho. Musíme tak s nimi nosit ještě napájecí adaptér, což jejich použití značně komplikuje.





Z hlediska pohodlí tak jednoznačně vedou mobilní HDD v přenosných discích a nyní máme možnost si je od Seagate pořídit také v 5TB verzi Backup Plus Portable. Ta je založena na 2,5" modelech BarraCuda s 1TB plotnami, jichž je tak celkem pět. Ty byly na trh samotné uvedeny teprve před měsícem.





K připojení nových Backup Plus 5TB postačí jeden kabel s konektorem micro USB 3.0, který v délce 45 cm dostaneme v balení. Postačit by ale měl i prostý kabel pro standard USB 2.0, samozřejmě s příslušným zpomalením propustnosti. Na PC jde o hardware plug and play, zatímco uživatelé Maců mohou využít dodávaný software NTFS for Mac. I uživatelé PC ale mají k dispozici software, a to Seagate Dashboard pro snadné zálohování dat z počítače, který umí také pracovat s cloudem či sociálními službami. Seagate nezapomněl ani na iOS a Android, z nichž můžeme také zálohovat data.

Co se týče fyzických vlastností, nové disky mají rozměry 114,5 x 78 x 20,5 mm a hmotnost 247 gramů. K dispozici jsou v různých barevných provedeních, jež vidíte na fotografii a společně s dvouletou zárukou je Seagate nabídne za doporučených 190 dolarů.

Zdroj: Hexus.net
reklama