reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate přeci jen přichystá 10TB HDD a brojí proti SSD

14.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Seagate přeci jen přichystá 10TB HDD a brojí proti SSD
Dnes světově největší výrobce pevných disků, společnost Seagate, si tento rok přeci jen přichystá 10TB pevný disk, což jsme od něj ani nečekali. A vedle toho se pustil do SSD, které prý nikdy nenabídnou srovnatelnou cenu za gigabajt.
Společnost Seagate Technology tedy potvrdila, že ještě v tomto roce uvede na trh několik nových produktů, mezi něž bude patřit i očekávaný 10TB model pevného disku. Bude patřit mezi nearline disky, čili půjde nejspíše o nové modely v řadě Seagate Enterprise Capacity.





Nový 10TB disk bude dle očekávání využívat šest 1,66TB ploten s hustotou 1,1 Tbpsi (terabitů na čtverečný palec), čehož může dnes Seagate dosáhnout jen jedním způsobem, a to využitím technologie SMR. Ta se přitom kvůli překrývajícím se stopám vyznačuje pomalejším zápisem, jak bylo uvedeno i v nedávné aktualitě o HAMR. V současné době má Seagate na trhu disky Archive s kapacitou 8 TB, které využívají 1,33TB plotny a také SMR, přičemž 8TB modely jsou nyní i v řadách Seagate Enterprise Capacity, Enterprise NAS a Kinetic.

Konkurenční HGST, nyní již součástí Western Digital, má ale již pár měsíců na trhu Ultrastar Archive Ha10 s 10TB kapacitou a sedmi plotnami s kapacitou 1,43 GB (0,95 Tbpsi) a technologií SMR. Ty jsou ale k dispozici jen pro vybrané zákazníky a také plněné héliem, díky němuž mohlo být použito sedm ploten, přičemž Seagate hélium používat nechce. Věří totiž, že tato technologie není finančně výnosná a raději rovnou pracuje na nových technologiích zápisu. Však také nyní drží rekord nejvyšší hustoty zápisu na prodávaném disku, což jsou nové nízké 2,5" disky s 1TB plotnami s hustotou 1,32 Tbpsi. Pokud by tedy Seagate toto aplikoval na 3,5" disk, ten by měl se 6 plotnami kapacitu 12 TB, takže i se stávajícími technologiemi je kam pokračovat.

Vedle toho všeho Seagate uvedl, že nehledně na to, kam klesne cena pamětí NAND Flash, SSD nikdy nedosáhnou srovnatelné ceny za gigabyte v porovnání s pevnými disky. Ty totiž budou dále zlevňovat a v průběhu příštích 5 let by se cena 1 GB měla dostat ke 24 haléřům (půl centu). Společnosti SanDisk a Toshiba předpokládají, že do roku 2020 klesnou ceny pamětí Flash tak, že podnikové verze SSD se dostanou na stejnou úroveň s podnikovými HDD, a to právě s ohledem na cenu za gigabajt, s čímž tedy Seagate zásadně nesouhlasí.

Dnes stojí běžný model 3TB disku cca 100 dolarů, tedy nějaké tři ceny za gigabajt, zatímco 120GB SSD seženeme za 70 USD, a to dává 58 centů. V případě podnikových modelů je poměr o něco příznivější pro SSD, ale i tak je rozdíl velký a dle těchto informací by tedy cena pevného disku s fixní kapacitou měla za pět let klesnout na šestinu. Seagate tak věří, že ani stále levnější SSD s tím nedokáží bojovat.

Nicméně v počítačovém průmyslu je vyjádření se slovy jako "nikdy" vždy ošemetné a pokud to nebudou NAND Flash, mohou se objevit jiné elektronické paměti, které pevné disky ohrozí i na jejich výsostném území. Dobrou zprávou ale rozhodně je, že ceny disků budou klesat.

Zdroj: KitGuru
reklama