reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate připravil 10TB a 8TB HDD pro podniky a NAS

14.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Seagate připravil 10TB a 8TB HDD pro podniky a NAS
Seagate vysílá na trh nové vysokokapacitní pevné disky, které nabízí kapacity 8 TB a 10 TB. První z nich je určen především pro síťová úložiště a druhý je prostě podnikový. Jde také o první Seagate s technologií využívající helium.
Sapphire si tak připravil vůbec první disk s technologií, kterou již delší dobu využívá WD u svých disků značky HGST. V jeho případě to jsou tedy disky s technologií HelioSeal, například nový Ultrastar He10. Tato technologie slouží k tomu, aby vnitřní prostor disku mohl být naplněn heliem, které z něj pochopitelně nesmí unikat. Uvnitř disku tak dochází k nižšímu tření, což umožní do útrob nacpat o jednu plotnu více než obvykle, a zvýšit tak kapacitu.





Seagate 10TB Enterprise Capacity 3.5 HDD má být dle výrobce "nejúspornějším a nejlehčím 10TB diskem". Založen má být na standardním 3,5" designu CMR a využívá celkem sedm ploten a 14 hlaviček. Právě Helium se má podílet na dosažení nízké spotřeby, která je důležitá pro firmy hledající nízké náklady TCO (Total Cost of Ownership), čili celkové náklady na provoz a vlastnictví. K tomu ostatně ale více přispěje už jen vysoká kapacita disku. Seagate udává životnost 2,5 milionu hodin MTBF a udává, že tyto disky jsou vhodné pro masové a nepřetržité nasazení. K dispozici budou verze s rozhraními SATA 6 Gbps a SAS 12 Gbps.

Seagate NAS HDD 8TB má být zase "kapacitně největší HDD na trhu optimalizovaný pro NAS". A jako takový má provozovatelům diskových polí a cloudových serverů šetřit prostředky na provoz. Není tak divu, že se zkouškami tohoto nového disku začaly už firmy jako QNAP, ASUSTOR, Synology nebo Thecus, čili známí výrobci systémů NAS.

Tento disk je dle Seagate optimalizován pro úlohy vykonávané NAS servery, přičemž sem patří zálohování a zotavení, účely tiskových a souborových serverů, ukládání multimédií, prosté archivování, sdílení data a virtualizace. Jaké optimalizace to ale jsou, to už se nedozvíme. K dispozici budou také další verze tohoto disku s kapacitami 1, 2, 3, 4 a 6 TB. Hodnota MTBF je zde 1 milion hodin a záruka je tříletá. Běžná dostupnost obou novinek je planovaná na konec tohoto čtvrtletí, čili na březen.

Zdroj: TZ Seagate
reklama