reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf RSC Energia zpochybňuje plány SpaceX vydat se za rok k Měsíci

18.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Šéf RSC Energia zpochybňuje plány SpaceX vydat se za rok k Měsíci
Všichni dobře víme, že co společnosti SpaceX rozhodně neschází, je důvěra v sebe a své velkolepé plány, a to alespoň navenek. Nyní je začal zpochybňovat šéf ruské společnosti RSC Energia, takže co k nim může říci?
Společnost SpaceX Elona Muska plánuje, že se už v příštím roce s využitím zbrusu nové rakety Falcon Heavy vydá k Měsíci, který mají dokonce už obletět dva platící zákazníci. Není divu, že tyto plány jsou trnem v oku mnoha lidí, firem a organizací, však ještě před dekádou společnost SpaceX neznamenala nic a nyní chce vysílat "turisty" k Měsíci v době, kdy samotní Rusové plánují také začít brzy posílat do vesmíru platící zákazníky, ale pouze na Mezinárodní vesmírnou stanici.



Firmu SpaceX se tak jal kritizovat Vladimir Solntsev, generální ředitel společnosti RSC Energia, která je jedním z hlavních dodavatelů ruského vesmírného programu. Ten podotkl, že SpaceX není ve stavu, kdy může takovou misi vypravit, a to ani v roce 2020, natož pak už v příštím roce. Dodal, že "nikdo dosud neviděl plány, není připraven nosič a ani samotná vesmírná loď". SpaceX má samozřejmě lodi Dragon, respektive Crew Dragon, ale ty dle Solntseva jsou navrženy pouze na dosažení ISS a nemohou posloužit pro tak dlouhý a daleký výlet.

Vedle toho také uvádí, že ani Falcon 9 nemůže pro tyto účely posloužit a zde už je třeba zbystřit, neboť je obecně známý fakt, že budou využity právě mnohem výkonnější Falcon Heavy. Solntsev je tak úmyslně opomíjí, ale to možná jen z toho důvodu, že žádná z těchto raket dosud nestartovala. SpaceX nedávno pouze na zemi vyzkoušelo jejich jádro, čili hlavní středový stupeň, ale už na konci léta má nová těžká raketa poprvé startovat.

Co se týče plánů první mise SpaceX na Měsíc, ty má firma vyvíjet už řadu let, ale zveřejnila z nich jen velice málo. Právě samotná firma RSC Energia usiluje o to samé s pomocí modifikovaného Sojuzu, ale tyto snahy potkala už řada odkladů, i když Solntsev říká, že jeho firma má na rozdíl od SpaceX výhodu v tom, že už má k dispozici vhodný nosič i loď, stejně jako zkušenosti se 141 starty raket s lidskou posádkou. Vedle toho také uvedl, že jsou stále k dispozici tři místa v Sojuzech na ISS v roce 2019, které dostal Boeing od RSC Energia jako vyrovnání za podnik Sea Launch k přeprodání. Rusové věří, že si je nakonec převezme NASA a pokud by to snad nedopadlo, soukromých zájemců bude jistě mnoho.
 
RSC Energia přitom hodlá oživit program s vysíláním turistů na ISS, který probíhal mezi lety 2001 a 2009 a skončil s odchodem raketoplánů do důchodu. Raketoplány byly schopny jako jediné nahradit právě Sojuzy, ale do budoucna bude RSC Energie muset v tomto soupeřit nejen se SpaceX, ale také s Boeingem. Turistické lety na ISSmají pokračovat do roku 2024, ve kterém by stanice měla být opuštěna. Právě ve stejné době už má být připravena nová větší ruská loď s názvem Federace, a to pro 4 až 6 lidí, která má zajistit právě i turistické lety k Měsíci. Nakonec Solntsev prozradil, že se uvažuje o vyrobení automaticky řízené lodi Sojuz, která bude schopna se i s nákladem vrátit na Zemi, což dnešní Progress neumožňuje.

Zdroj: Space.com
reklama