reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf Toshiby končí, zveličoval výdělky firmy

21.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Šéf Toshiby končí, zveličoval výdělky firmy
Před několika dny vyplulo na povrch vážné podezření týkající se firmy Toshiba a jejích výdělků. Ty mělo prý vedení firmy v posledních šesti letech značně zveličovat, aby její situace vypadala celkově lépe. CEO dnes již rezignoval.
CEO firmy Toshiba, tedy vrchní výkonný pracovník Hisao Tanaka, který rovněž měl funkci prezidenta, dnes rezignoval a společně s ním také předseda Norio Sasaki a šest dalších vrcholných manažerů. Ti všichni měli přispět k tomu, že finanční situace jejich firmy naoko vypadala lépe, než jaká ve skutečnosti byla. Nezávislá skupina kontrolorů, která narychlo prozkoumala účetnictví Toshiby, odhalila, že v posledních šesti letech firma značně nadhodnocovala své výsledky. Celkově k nim bylo přidáno v přepočtu 1,22 miliardy dolarů (téměř 30,5 miliard korun).





Nyní se tak budou muset finanční výsledky za posledních šest let celé přepočítat, celé představenstvo firmy čeká řádná prověrka a nejspíše to bude znamenat pro firmu i velkou pokutu. Toshiba se alespoň již stihla omluvit svým akcionářům a podílníků a na trhu zaznamenala 6% pokles hodnoty akcií.

Celá věc má nejspíše kořeny ve finanční krizi v roce 2008, po níž vedení firmy stanovilo nerealistické cíle na příští období. V korporátní kultuře této firmy se cíle stanovené vysokými manažery prostě musely splnit a to mělo své důsledky. Dle zprávy se prezidenti různých divizí, nižší management i řadoví zaměstnanci podíleli na tvorbě "nevhodných účetnických postupů", aby splnili cíle stanovené jejich nadřízenými. A ti nejspíše na jejich hru přistoupili.

Analytici věří, že tato aféra může mít značný dopad na důvěru zahraničních investorů v japonské firmy. Připomenout si můžeme také případ z roku 2011, kdy Olympus podobným způsobem zakryl svou 1,7miliardovou ztrátu (USD) a v posledních měsících se také objevil případ společnosti Moneual, jejíž vedení uměle nafouklo údaje o exportu, což odnesla dceřinná společnost Zalman, ale v tomto případě už samozřejmě nejde o japonského, ale o korejského výrobce.

Zdroj: Hexus.net
reklama