reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šifrovací projekt Anonabox byl pozastaven a čeká jej zrušení

21.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Šifrovací projekt Anonabox byl pozastaven a čeká jej zrušení
Jisté nesrovnalosti se objevily ohledně projektu Anonabox, který sliboval automatické šifrování veškerého síťového provozu pomocí sítě a otevřeného softwaru Tor. Co se tedy veřejnosti na tomto projektu nezdá?
Kickstarter se rozhodl pozastavit financování projektu Anonabox v průběhu víkendu a v době psaní těchto řádku financování ještě nebylo obnoveno a je otázkou, zda vůbec bude. Kickstarter samotný neprozradil, z jakého důvodu se tak rozhodl, ale je jasné, že reaguje na řadu podnětů z řad veřejnosti a rovněž zmínil, že pozastavené projekty už obvykle neobnovuje. Některé z nich upozorňují třeba na to, že informace o zmenšování každé další generace použité desky s potřebnou hardwarovou výbavou neodpovídá skutečnosti, ale to nejsou ty nejvíce zásadní námitky.





Projekt Anonabox jsme popsali v nedávné aktualitě, takže si pouze uvedeme, že jeho výsledkem má být malá krabička, kterou zapojíme třeba hned na ethernetový kabel vedoucí z počítače, čímž se veškerá komunikace automaticky zašifruje a my budeme moci anonymně brouzdat webem, což pomůže obejít třeba omezení v přístupu na některé weby.

A co je tedy na projektu špatně? Jeho autor, August Germar, se v jeho popisu snažil potenciální přispěvatele přesvědčit, že on stojí za vývojen hardwaru, přičemž ve skutečnosti použil hardware firmy NEXX od čínského dodavetele Gainstrong, která může být pořízena třeba na známém obchodu Ali Express. Už jen tímto se autor dostal do rozporu s pravidly serveru Kickstarter, který z pochopitelných důvodů neumožňuje vydávat cizí práci za svou. Dále tu je problém s poskytnutím potřebných informací o samotném projektu.




"Anonabox" bez a s logem firmy NEXX - nexx.com


Germar se brání tím, že dle něj zmíněná čínská firma ani neexistovala, když před čtyřmi lety začal pracovat na Anonaboxu a mluví o prosté krádeži. Nicméně z některých obrázků použitých ve videu je patrné, že byly softwarově upraveny, čili prostě a jednoduše řečeno, někdo odstranil logo a nedal si při tom ani moc záležet. Už jenom to stačí, abychom k autoru projektu naprosto ztratili důvěru.

Po zastavení projektu na Kickstarteru se už kolem něj nic nového neobjevilo, takže můžeme předpokládat, že projekt Anonabox zůstane mrtvý a 600.000 USD vybraných během několika dní se vrátí celkem devíti tisícům přispěvatelů.

Zdroj: Kickstarter
reklama