reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Slíbená GeForce RTX 3090 Ti je zatím v nedohlednu, jde o problémy s hardwarem?

31.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Slíbená GeForce RTX 3090 Ti je zatím v nedohlednu, jde o problémy s hardwarem?
NVIDIA si stejně jako AMD aktuálně plnými doušky užívá toho, v jakém stavu je trh s grafickými kartami. Ani jedna z těchto firem se nemusí moc snažit, aby se prodalo všechno, co přijde na trh. A to má své důsledky. 
NVIDIA nám ve své chabé prezentaci na CES 2022 (v tom nebyla jediná) ústy Jeffa Fishera slíbila, že informace o již ukázané kartě GeForce RTX 3090 Ti přinese "později v tomto měsíci". Máme tu závěr ledna a nedozvěděli jsme se vůbec nic, takže je třeba už pomalu uznat, že na zprávě o pozdržené RTX 3090 Ti něco bude
 
 
Dříve jsme se z neoficiálních zdrojů dozvěděli, že GeForce RTX 3090 Ti bude představena 27. ledna, kdy by recenzenti už měli mít v ruce první vzorky. Nyní ale dle VideoCardz z více zdrojů zaznělo, že to sice bylo v plánu, ale vzorky nakonec rozeslány nebyly. 
 
V polovině ledna také NVIDIA prý požádala své AIB výrobce o to, aby zatím pozastavili výrobu svých karet RTX 3090 Ti, a to z důvodu jistého problému spojeného s hardwarem či snad s BIOSem karet. O tomto tématu jsme se ale později už nic nového nedozvěděli, takže není jasné, zda už výroba opět běží, nebo co se vůbec děje.
 
Mohlo by tu jít o potenciální problémy s paměťmi, neboť plné GPU GA102 s 10752 CUDA jádry už NVIDIA využívá, stejně jako karty s 384bitovou sběrnicí, ale vůbec poprvé se chystá nasadit paměti GDDR6X s 21 Gb/s na pin (dříve max. 19,5 Gb/s), přičemž i to jistě přispěje k výrazně vyššímu TBP, které má dosáhnout 450 W, čili o 100 W více, než má RTX 3090. 
 
Nyní už je přitom po 15. hodině našeho času, což je obvykle doba, kdy NVIDIA zveřejňuje nové informace či spouští prodej nového hardwaru. Nic se nestalo, a tak lze očekávat, že do konce měsíce se z oficiálních zdrojů o RTX 3090 Ti nedozvíme vůbec nic. 


reklama