reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Softbank zvažuje prodej firmy Arm Holdings, ve hře je i primární emise akcií

14.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Softbank zvažuje prodej firmy Arm Holdings, ve hře je i primární emise akcií
Společnost Softbank dle The Wall Street Journal (TWSJ) začala zvažovat možnost prodeje Arm Holdings, který přitom vlastní jen čtyři roky. Alternativou pro to může být primární emise cenných papírů, čili Initial Public Offering. 
Ve hře je tak rovnou prodej firmy Arm Holdings jiné společnosti, anebo primární emise cenných papírů, v jejímž rámci jsou veřejnosti nabídnuty akcie k odkoupení (Initial Public Offering - IPO¨). O tom ostatně mluvil již CEO Arm Holdings před devíti měsíci, když uvedl, že v plánu je návrat na veřejný trh, a to do roku 2023. 
 

Nyní si ale v Softbank dle MarketWatch najali poradce z Goldman Sachs Group, aby pomohli s rozhodnutím, jak nejlépe s vlastnictvím firmy Arm Holdings naložit. I dle jejich názoru se tak nakonec ukáže, zda přijde prodej firmy, IPO, anebo snad něco jiného. 
 
Dle dostupných informací má za tím vším stát aktivita hlavního investora Softbank, Elliott Management Corp. Ten volal po velkých změnách ve společnosti a toto by mohl být jejich největší projev. Softbank by mohla prodejem Arm Holdings či nabídkou jejích akcií získat až 41 miliard dolarů, aby oživila své portfolio, navýšila kapitál a odkoupila zpět své vlastní akcie. 
 
Společnost Softbank přitom koupila Arm v roce 2016 za 32 miliard dolarů, což byla pro ni do té doby vůbec největší investice a ne zrovna špatná, ostatně společnosti Arm se daří. Z nejnovějších zpráv můžeme připomenout třeba Fugaku, nový nejvýkonnější superpočítač světa s výkonem až 415,5 PetaFLOPS zajištěným procesory Fujitsu A64FX s architekturou ARM. Na ni se chystá navíc přejít i Apple, který zcela opouští Intel, takže to jsou dvě citelné zásahy do prestiže architektury x86, respektive Power v případě superpočítačů a pak ještě můžeme počkat na to, co vznikne z European Processor Initiative, která využije jádra ARM Neoverse. 
 
Nezbývá tak než počkat na to, co z toho vznikne, čili zda někdo zkusí po Arm Holding skočit, anebo se objeví další příležitost pro investici na trhu s akciemi. 


reklama