reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská procesorová iniciativa získala v licenci jádra ARM "Zeus" Neoverse

22.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Evropská procesorová iniciativa získala v licenci jádra ARM "Zeus" Neoverse
European Processor Initiative jsme zmínili minulý rok jako iniciativu, která má vést k výrobě evropských procesorů určených pro HPC a AI systémy éry exascale. To by tak znamenalo výkon v řádu exaFLOPS. Co je nového? 
Dnes jde konkrétně o společnost SiPearl z Francie, za kterou stojí právě European Processor Initiative, čili Evropská procesorová iniciativa, kterýžto projekt vytvořila Evropská komise. Společnost SiPearl nyní ohlásila, že si pro dané účely licencovala novou generaci procesorů ARM Neoverse s kódovým označením Zeus. 
 
 
SiPearl je velice mladá společnost, která byla založena teprve letos v lednu, ale má velké cíle. Ty se týkají právě i vytvoření vysoce výkonného a přitom nízkospotřebového procesoru pro příští HPC systémy. Nyní tak bude moci stavět na platformě ARM Neoverse a využít příslušný softwarový a hardwarový ekosystém.   
 
Zatím je tak velice předčasné mluvit o něčem konkrétním, i když SiPearl plánuje přijít s první generací příslušných procesorů už v roce 2022. Nyní se tak dozvídáme pouze o dohodě s ARM a využití jader Zeus, které nastupují po starších jádrech Ares (Neoverse N1). Jedná se o příbuzné jader ARM Cortex-A77, která se využívají v mobilním světě. 
 
 
Výkonné procesory pro Exascale systémy ale budou jistě potřebovat i kvalitní výrobní proces, jimž už žádná z evropských firem nedisponuje, pokud jde o skutečně nejpokročilejší technologie. Není tak divu, že se dozvídáme o využití procesu N6, což ukazuje na společnost TSMC a její 6nm technologii. Její N6 má vycházet ze 7nm procesu N7 a využít už na rozdíl od něj extrémní ultrafialovou litografii. 
 
Nezbývá než si počkat na další informace, abychom se dozvěděli třeba to, v jakých systémech budou procesory od SiPearl využity a k čemu budou sloužit. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama