reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SolarStratos, letadlo na sluneční energii zamíří do stratosféry

7.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
SolarStratos, letadlo na sluneční energii zamíří do stratosféry
Letadla na solární energii už obletěla celou zeměkouli, nicméně nyní míří nejen do dálky, ale také hodně do výšky. Dnes byl představen letoun SolarStratos, který má vyletět do stratosféry, téměř 25 kilometrů nad zemský povrch.
Solární letectví začíná vystrkovat drápky, měli jsme tu totiž např. projekt (Solar Impulse 2), kterému se podařilo přeletět okolo Země v letadle na solární elektřinu. Solární energie sice nestačí na pohon běžných velkých letadel, ale umožňuje pohánět malá lehká letadla a dnes představený projekt SolarStratos tohoto využívá. Místo obletu kolem Země se ale bude snažit dostat hodně vysoko nad ní. Konkrétně se mluví o výšce přes 75 tisíc stop, což je více než 23 kilometrů nad zemský povrch. Protože kabina není přetlakovaná z důvodu úspory hmotnosti, pilot bude muset být ve skafandru.





Samotné letadlo má na délku 8,5 metru a rozpětí křídel činí 24,9 metru. Plocha solárních panelů pak činí 22 čtverečních metrů, které dobíjí baterii. Jejich efektivita je lehce nadstandardní s hodnotou 22-24 %, dokážou tedy dodávat maximálně okolo 5 kW (výkon slunečních paprsků dopadajících na Zemi je cca 1000 W na metr čtvereční). O pohon se pak stará vrtule a 32kW elektrický motor, který dostává šťávu z 20kWh Li-Ion baterie. Pro srovnání, elektromobil Nissan Leaf má baterii s 30kWh kapacitou, Tesla Model S pak od 60 do 100 kWh. Letadlo pak váží 450 kilogramů.

Toto vše by i s vrtulovým pohonem mělo stačit na dvouhodinové stoupání k hranici vesmíru, 15 minut pobytu v těchto výšinách a tři hodiny na klesání dolů. Letadlo se nahoře bude pohybovat v teplotách okolo -70 °C. Letadlo nicméně normálně pojme dva cestující a mělo by vydržet ve vzduchu po dobu 24 hodin. Pilot Raphaël Domjan již před pár lety obeplul Zemi na solární lodi, let v solárním letadle by pak měl proběhnout v roce 2018. Mělo by to být poprvé, co se člověk v solárním letadle dostane tak vysoko. Připomeňme však, že bezpilotní vrtulový letoun Helios od NASA se dostal v roce 2001 až do výšky 29.524 metrů.

Zdroj: solarstratos.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama