reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární letadlo Solar Impulse 2 doletělo za 3 dny z Havaje do Kalifornie

26.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
Solární letadlo Solar Impulse 2 doletělo za 3 dny z Havaje do Kalifornie
Experimentální let solárním letadle Solar Impulse 2 kolem světa pokračuje a nyní Bertrand Piccard během tří dní přeletěl z Havaje do Kalifornie. Stalo se tak po dlouhé neplánované pauze dané zničením baterií při posledním letu.
V březnu 2015 vyletěl experimentální letoun Solar Impulse Bertranda Piccarda na cestu kolem světa z Abú Zabí (Abu Dhabi). Stalo se tak po 12 letech vývoje, který má na svědomí švýcarský badatel a psychiatr Bertrand Piccard a spoluzakladatel André Borschberg. Letadlo má rozpětí křídel 63,4 metru, což je srovnatelné s Boeingem 747, délka je pak 21,85 metru. Váží nicméně jen 1600 kilogramů, což je na úrovni aut třídy SUV a pohání jej čtveřice motorů o výkonu 10 koňských sil. Maximální letová rychlost činí jen 70 km/h.


Solar Impulse


Z počátku šlo vše dobře, letadlu se však stal osudný 5denní let z Nagoya na Havaj na přelomu června a července 2015. Letadlo tehdy uletělo 8924 kilometrů, nicméně došlo k přehřátí baterií a jejich zničení. Ačkoli se očekávalo přerušení cesty v rámci týdnů, nakonec se neletělo téměř dalších 10 měsíců.


Solární letoun Solar Impulse


Až 21. dubna 2016 se konečně pokračovalo v cestě a Solar Impulse 2 s Bertrandem Piccardem na palubě vylétl z Havaje, aby 24.dubna 2016 přistál v Mountain View v Kalifornii. Letadlo je schopno letět bez běžného paliva jen na sluneční energii, kterou si ale musí ukládat do baterií, aby bylo schopno letět i v noci. Bohužel, podstata technologie vyžaduje, aby bylo velmi pěkné počasí pro dostatečné nabití baterií přes den. Je to díky letové hladině, která se udržuje na 8634 metrech, což je ještě pásmo, které může být pod mraky.

Např. solární drony od Googlu, které mají za úkol šířit internetové připojení a vydrží ve vzduchu až pět let, létají 20 km nad zemí (tedy nad mraky). Když už hovoříme o Googlu, právě tato společnost je jedním z hlavních partnerů projektu Solar Impulse. Je jasné, že solární komerční lety nejsou prozatím úplně reálné, ať už jde o nutnost pěkného počasí, tak i kvůli nízkým letovým rychlostem danými nízkým výkonem elektromotorů. Solar Impulse nyní čeká cesta přes USA, odtud přes Atlantik do Evropy nebo na sever Afriky a následně zpátky do Abú Zabí.

Zdroj: solarimpulse.com, businessinsider.com, extrahw.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama