reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Lucy nemá plně rozvinuté panely, co má NASA v plánu?

1.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Sonda Lucy nemá plně rozvinuté panely, co má NASA v plánu?
Krátce po odstartování sondy Lucy se ukázalo, že jeden z jejích solárních panelů se nedokázal plně rozevřít. To už máme dávno potvrzeno, přičemž NASA nyní zkoumá své možnosti, jak situaci napravit před příštím zážehem. 
Lucy odstartovala loni v říjnu na cestu k Trojánům planety Jupiter, čili k objektům pohybujícím se ve stabilních libračních bodech L4 a L5 na stejné oběžné dráze jako samotná planeta, ale buď před ní, nebo za ní. A právě na úrovni Jupiteru budou nejvíce potřeba dva obrovské vějířovité solární panely s průměrem přes sedm metrů, které budou sondě dodávat potřebnou energii.
 
 
NASA už v říjnu hlásila, že jeden panel se sice správně rozevřel, ale druhý se nedokázal uzamknout ve zcela rozevřeném stavu, což už blíže nebylo vysvětleno. Dalo se ale předpokládat, že tento panel se prostě nerozevřel úplně, ostatně energii začaly dodávat oba. To prozatím stačí, neboť Lucy se pohybuje ještě relativně blízko Slunce, ale přísun energie z něj bude později slábnout, jak se sonda vydá do hlubin naší soustavy. A jde také o to, co neuzamknutý panel udělá v momentě, kdy sonda zapne svůj pohon. 
 
 
Co je tedy nového? Aktuálně může Lucy pokračovat zcela bez problémů v režimu zvaném "outbound cruise mode", neboť se ještě nechystá vydat se do hloubi Sluneční soustavy. To nastane až po dvou gravitačních manévrech s využitím Země. Jako příčina problémů se ukázalo lanko určené k roztažení panelu, které v jeden moment nejspíše povolilo, a tím sklouzlo z navíjecí cívky. 
 
Hal Levison ( Small Bodies Assessment Group, NASA) tak nedávno potvrdil, že je tu stále dost času na hledání toho nejlepšího možného řešení, neboť hlavní motor sondy zůstane ještě dlouho v klidu. Aktuálně se plánuje na konec dubna pokus znovu navinout lanko na cívku a mezitím se obsluha sondy pokusí ještě využít motory, které jsou stejně jako lanko určeny k rozvinutí panelů. V plánu je totiž využít primární i záložní motor současně a doufat, že ty budou mít dostatečnou sílu na to, aby se problematický panel plně rozvinul a zajistil. 
 
 
Poslední možností je nechat panel prostě tak, jak je a doufat, že energie z něj bude v jupiterových bodech L4 a L5 stačit k napájení vědeckých přístrojů. Pokud ne, nejspíše by si NASA musela vybrat, které z nich budou mít prioritu a co dokáže obětovat pro dobro celé mise. 
 
Zdroj: NASA


reklama